Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Nu ser jag tomten som håller säcken med julklappar på ryggen"

Dagen före julafton – dags för lucka 23.
Foto: Kvällsposten

Längst ner i artikeln läser Björn Ranelid själv upp sin text.

Tjugotredje december. 


Min barndoms tomtar är tecknade och målade av Jenny Nyström. Hon var en flitigt anlitad illustratör i många tidningar. När jag blundar kan jag framkalla hennes konstverk med släden som dras av hästar på en bädd av snö. Små barn matar djuren på julafton. Tomtemor och tomtefar pysslar med julklapparna.


Jenny Nyström hade en lång utbildning som konstnär. Hon studerade på Konstskolan Valand i Göteborg och sju år på Kungliga Akademien för de fria konsterna i Stockholm. Hon vann många priser och hade folkets kärlek, inte minst barnens.


Jenny var en skicklig porträttmålare som kunde mäta sig med självaste Anders Zorn och Carl Larsson, men i eftervärlden har hennes konstnärsgärning ofta reducerats till hennes verk med tomtar och motiv till de populära julkorten.


För mig är hon omistlig i hela sin gärning som konstnär. Endast enfaldiga så kallade konstkännare utesluter det ena från det andra. Jenny Nyström har överlevt alla sina belackare.


Nu ser jag för mitt inre öga tomten som håller säcken med julklappar på ryggen.


https://www.facebook.com/kvallsposten/videos/1559655107443368/

På Kvällspostens Facebook läser Björn Ranelid själv upp sina dikter.

Du följer oss via den här länken.


LÄS MER: Björn Ranelid blir årets julkalender i Kvällsposten 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!