Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunberg: ”Det här kan vara vår sista chans”

Tusentals personer väntas delta i arrangemanget i Köpenhamn. Foto: Fritz Schibli
Med start klockan 13 på lördagen är det dags för folkets klimatmarsch i Köpenhamn. Foto: Fritz Schibli
Greta Thunberg inspirerar unga i Danmark, är hela miljörörelsens talesperson och får världsledarna att lyssna, säger Amalie Lund Michaelsen. Foto: Fritz Schibli
Greta Thunberg. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Greta Thunberg talade inför tusentals personer i Köpenhamn. Foto: Instagram

16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg gjorde succé som talare inför tusentals åhörare i centrala Köpenhamn på lördagen.

Talet varade cirka 15 minuter och ackompanjerades av ihärdiga applåder från folkhavet.

– Jag är för ung för att rösta. Men ni som är vuxna kan rösta för oss. Vi måste rösta för miljön och agera som om livet vore hotat. För det är det, sa Greta bland annat.  

Med start klockan 13 på lördagen inleddes folkets klimatmarsch i Köpenhamn. Enligt tidningen Ekstrabladet ska upp till 40 000 personer ha deltagit i arrangemanget.

Huvudtalare och dragplåster var svenska Greta Thunberg, klimataktivisten som fått människor över hela världen att föra upp frågan om klimatförändringar på agendan.

Greta har fått tala till FN:s ledare och EU:s politiker. Hon har även träffat påven i Rom. Sveriges riksdag har dock stängt ute den svenska tonåringen.

I Köpenhamn drog Greta Thunberg tusentals lyssnare till Christiansborgs slottsplats i centrala staden. Klimatmarschen genomfördes i sammanlagt tio danska städer.

– Vi blev helt euforiska när vi fick veta att hon kommer, har Amalie Lund Michaelsen, 24, kontaktperson för Folkets Klimamarch, tidigare sagt till Kvällsposten. 

Manifestation i centrala Köpenhamn

Manifestationen inleddes klockan 13 med en samling på Christiansborgs slottsplats i centrala Köpenhamn. Tio minuter senare steg Greta upp på scenen.

– Jag heter Greta Thunberg och är en svensk klimataktivist. Resten av talet tänker jag hålla på engelska så alla förstår, sa hon.

Greta påminde om att det är val i Danmark om två veckor och EU-val i både Danmark och Sverige den 26 maj.

Många anslöt till arrangemanget för att lyssna på Greta Thunberg, en del valde att klä ut sig också. Foto: Fritz Schibli

16-åringen var inte särskilt imponerad av de utfästelser politikerna gjort inför valet.

– Det är många vackra ord, men de betyder ofta ingenting, sa Greta i sitt tal. 

Hon drog ner rungande applåder när hon beskrev klimathotet.

– Vi måste agera som om livet är hotat, för det är det. Vårt hus står i brand och alla insatser måste till nu. I många fall känns det redan som om mycket är för sent, sa Greta i sitt tal.

Vädjade om rösthjälp

Talet var nedskrivet på ett par pappersark, men Greta hade talet starkt i minnet och behövde sällan stöd från anteckningarna.

– Jag är för ung för att rösta, men ni äldre kan rösta för oss unga om ni bryr er om den här planeten. Tiden som finns kvar att rädda jorden håller på att rinna ut, sa Greta vidare.

Hon gick vidare med att säga att det är ofattbart att ett skolbarn måste strejka för att få vuxna att förstå hur allvarligt klimathotet är.

– Det här måste ses som en nödsituation, sa Greta.

Hon sa också att klimatkrisen i världen hade varit ännu värre om alla levt på samma sätt som vi gör i både Danmark och Sverige. 

– Att sänka utsläppen av växthusgaser är inte tillräckligt. De globala temperaturstegringarna måste hejdas. 

Hyllade talet

Intresset för klimatfrågor i Danmark har ökat kraftigt den senaste tiden, inför valet till Folketinget den 5 juni, har klimatfrågan vuxit till den viktigaste, skriver nyhetsbyrån TT.

Amalie Lund Michaelsen är nöjd med att ha lockat Greta Thunberg till Köpenhamn. Inte bara för att höra henne tala, utan även för vad Greta Thunberg har gjort för att öka folks medvetande.

Klimatmarschen gick genom centrala Köpenhamn. Foto: Fritz Schibli

– Hon inspirerar unga i Danmark, är hela miljörörelsens talesperson och får världsledarna att lyssna, säger Amalie Lund Michaelsen.

Flera danska politiker lyssnade på talet och visade gillanden. Köpenhamns överborgmästare, socialdemokraten Frank Jensen, skrev på Twitter:

”En människa kan göra stor skillnad. Det är Greta ett positivt exempel på. Stor respekt”

Silvia hyllar Greta 

Vid en stor klimatdemonstration i Stockholm på fredagen samlades flera tusen människor för att göra sina röster hörda. Manifestationen slutade med att Greta Thunberg höll ett tal.

Intresset för Greta Thunbergs miljöarbete har de senaste dagarna även letat sig in i det svenska kungahuset.

När drottning Silvia fick frågan om vad hon tyckte om Greta blev svaret: 

– Hon är en underbar röst i debatten. Jag är imponerad över hur många som lyssnar på henne, och att hon talar klarspråk.

LÄS MER: Greta Thunbergs uppmaning 

https://www.instagram.com/p/Bx4hn6bCb5B/