Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu samlas de riktiga vikingarna i Foteviken

NORSKA VIKINGAR. Marit och Jørg Ivar Højens dotter fick upp deras ögon för vikingatiden. Nu åker de runt på olika vikingamarknader och säljer smycken, Skinnprodukter och tyg.
Foto: Niclas Tilosius

VELLINGE. Tävla i kast med stor fisk, baka ett äkta vikingakorvbröd eller köp en pilbåge.  Redan för tusen år sedan var Foteviken plats för Halör marknad, som då var Skandinaviens största vikingamarknad.  I helgen går det att återuppleva marknaden.

Runt 500 vikingar samlas i helgen i Foteviken. Vikingarna kommer från mer än tio olika länder och många åker runt på olika vikingamarknader hela somrarna. 

Smycken av älgben

 Från Drammen i Norge kommer Jørg Ivar och Marit Højen som lämnat sina jobb som kökschef och butiksbiträde för att i stället sälja smycken av älgben och sy pilkoger i skinn. 

 - Det var vår dotter som fick oss intresserade av vikingatiden. Det är en intressant tid, mycket finns dokumenterat så man vet så mycket om hur livet såg ut, hur hantverket utfördes och vad man använde för material. 

 Jørg Ivar visar ett armskydd i skinn som skyddar armen för bågsträngens snärt vid pilbågsskytte.

 - Vi har varit här förut, och tycker att det är kjempefint här!

Brödbak på vikingavis

 I ett annat tält står Linnea Magnusson, 7, med sin lillasyster Felicia, 5, och bakar eget korvbröd på vikingavis. Först kavla ut degklumpen och sedan ta plats på fårskinnet bredvid elden för att se det gräddas.

 - Det var lite svårt att baka det, säger Linnea. 

 Men gott blev det, tyckte båda systrarna som avnjöt det egenbakade brödet tillsammans med rökt korv och honung. 

 Under helgen kommer marknaden att bjuda på aktiviteter som det stora vikingaruset, kast med stor fisk och vikingafight. 

 Behöver den som läst de senaste dagarnas rubriker om slagsmål i vikingabyn bli orolig?

 - Definitivt inte, vi har inte haft en antydan till incident på marknaden under alla år. Det finns en felaktig myt om vikingar som ett våldsamt folk, men det ser alla som kommer hit att det är helt fredligt, säger Sven Rosborn, informations- och forskningschef på Fotevikens museum.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!