Nu rustar slottet mot gryningspyromanen

GRYNINGSPYROMANEN. Ulf Borgström, mest känd som Gryningspyromanen ska friges om ungefär två månader. Nu varnar den pensionerade kriminalinspektören Dan Granvik för att Borgström kan slå till igen – och att han kan ha en hemlig lista med mål, däribland Svaneholms slott (nästa bild).
Foto: Tomas Leprince
Svaneholms slott.
Foto: Sanna Dolck
EXPERTEN. Pensionerade kriminalinspektören Dan Granvik.
Foto: Tomas Leprince
En av bränderna som pyromanen misstänks för, 150-åriga Möllan brann ner till grunden.
Foto: Tomas Leprince
SE PÅ KVP.SE. Se inslaget om Gryningspyromanen.

Ulf Borgström, 52, kan ha en hemlig lista på platser och byggnader där det ska brinna.

I en intervju med Kvällsposten har han själv hotat:

- Det ska brinna igen.

Kulturbyggnader i Ystad och kranskommuner är fastigheter som hotas. Svaneholms slott i Skurup är en annan. Men det finns fler byggnader i riskzonen.

Det är en vältränad Ulf Borgström som enligt handlingar hos Kriminalvården ska kliva ut i friheten om cirka två månader. Han har dessutom ätit sunt, tränat och med hjälp av Kriminalvården blivit av med sitt beroende av nikotin.

Det berättade han med viss stolthet i en intervju med Kvällsposten. Men det var en intervju som också handlade om hans tankar och planer på hämnd.

Dan Granvik, pensionerad kriminalinspektör, ingick i den grupp av poliser som fick Ulf Borgström dömd till åtta års fängelse i hovrätten i Malmö för snart fem år sedan. Han anser att man ska ta Gryningspyromanens hot på allvar.

- Det finns flera högriskobjekt som bör skyddas, säger Dan Granvik.

Har gjort specialanalys

Han baserar den uppfattningen på en analys gjord av honom själv och Eva Ljungkvist som har en bakgrund som brandutredare och räddningsledare. De har med utgångspunkt från sina erfarenheter, kunskaper och research om Gryningspyromanen dragit vissa slutsatser.

- Jag vill inte gå in på hur vi har gjort den här analysen och vi vill inte heller avslöja hur vi misstänker att Borgström tänker. Man ska dessutom inte skrämma upp människor i onödan, säger Dan Granvik.

Skånska Dagbladet avslöjade i går att Svaneholms slott i Skurup utökat sin kameraövervakning. En anonym källa uppger för tidningen att orsaken är att man vill vara förberedda inför att Ulf Borgström försätts på fri fot.

- Slottet har funnits i fokus för Borgström, bekräftar Dan Granvik som tycker att det är bra att skyddet kring byggnaden utökas.

Flera kameror har redan satts upp på Svaneholms slott och man väntar nu på tillstånd från länsstyrelsen för att få börja använda dem, skriver Skånska Dagbladet.

Skånska Dagbladet skriver också att Ulf Borgström tidigare har uttryckt hot mot Svaneholms slott. Bengt Hagberg, tidigare säkerhetschef, numera kommunjurist i Skurups kommun, säger till tidningen att han känner till hotet:

- Ja, men det är andrahandsuppgifter. Jag har inte hört det direkt från honom. Det sattes in vaktbolag då, men det är naturligtvis en tidsbegränsad åtgärd, säger han till Skånskan.

"Kan ligga i riskzonen"

Det är även känt sedan tidigare att Ulf Borgström ansett att Skurups kommun behandlat honom illa.

Malin Ekman, säkerhetschef i Skurup, vill inte kommentera om även kommunen vidtagit några extra åtgärder.

- Det som har med honom att göra är ingen kommunal fråga så jag har överhuvudtaget inga kommenterar. Han är i Kriminalvårdens försorg och när han släpps är han en fri man. Det är den enda kommentaren jag har, säger Malin Ekman.

Brukar ni generellt sätt kommentera säkerhetshöjande åtgärder?

- Det beror på vad det gäller om vi ska göra något sådant uttalande, säger hon.

Men det finns fler byggnader än Svaneholms slott som kan vara i riskzonen.

- Kända kulturbyggnader inom Ystad eller kranskommunerna känner de flesta till men det kan finnas även mindre kända objekt som kan ligga i riskzonen, konstaterar Dan Granvik.

Ulf Borgström har också ett väl dokumenterat intresse för vissa personer som han anser ha behandlat honom illa. Det är poliser men också tjänstemän på myndigheter.

- Man ska komma ihåg att Ulf Borgström angripit symboler, byggnader eller annat som kan ha en dold innebörd som först kanske inte synts, säger Dan Granvik.

"Kan vara svår att tyda"

- Han kan vara svår att tyda, konstaterar Dan Granvik.

Kan man säga att han har en hemlig lista?

- Kanske inte en lista men det mesta finns lagrat i hans minne, säger Dan Granvik.

Men det som oroar Dan Granvik mest är den brand som blev Ulf Borgströms fall, branden på vinden till en fastighet på Bollhusgatan i Ystad.

- Det är ju ett hyreshus. Det fanns alltså en risk att människor skulle omkomma.

Ulf Borgström ska enligt Kriminalvårdens beräkningar försättas på fri fot i början av april. Genom avräkning blev straffet på åtta år i verkligheten fem år och fyra månader. Men efter domen räknade Kriminalvården av tiden som Ulf Borgström suttit häktad. Med sig ut i friheten har Gryningspyromanen 91 000 kronor som han nyligen fått i skadestånd av JK, Justitiekanslern.

Ulf Borgström fick skadeståndet som ersättning för att han satt oskyldig häktad för två bränder som han senare friades från att ha anlagt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!