Nu polisanmäls planen att bränna koranen: ”Hat”

Roland Vishkurti, Imam på Islamic center.
Foto: Jonida Vishkurti

Den manifestation mot islam som planeras i Malmö på fredag väcker starka känslor. 

Nu väljer Malmös samlade muslimska samfund att polisanmäla arrangören. 

”Syftet är att så hat i samhället, håna och provocera ”, skriver de i ett brev till polismyndigheten.

På fredag, 28 augusti, planerar den danska politikern Rasmus Paludan, ledaren för högerextrema partiet Stram Kurs i Danmark, en aktion mot Islam i Malmö. 

Paludan har tidigare gjort sig känd för flera hatiska kampanjer mot muslimer i Danmark och Norge där han bland annat bränt koranen inlindad i bacon. 

Rasmus Paludan.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Mads Claus Ras

Genom den kontroversielle gatukonstnären Dan Park har han nu sökt tillstånd att hålla en liknande manifestation i Malmö i samband med den muslimska högtiden Aashura. 

Tillståndet har ännu inte beviljats, men det ska mycket till för att polisens ska neka någon att hålla en manifestation. 

– Mötesfrihet och fri opinionsbilning är viktiga grundpelare i vår grundlag. Vi kan inte på förhand censurera någon för vad vi tror att de kommer säga, säger Calle Persson, presstalesperson för Malmöpolisen. 

I ett brev som 18 muslimska samfund i Malmö gemensamt skickat till polismyndigheten polisanmäler man nu arrangemanget som hets mot folkgrupp. 

”Att bränna religiösa symboler och andra böcker har genom historien varit uttryck för hat och intolerans. För många kristna är Bibeln en helig skrift, ja rent ut av Guds ord. Att bränna Bibeln, Torah eller Koranen är inte ett uttryck för yttrandefrihet eller demokrati. Det planerade brännandet av Koranen är ett uttryck för rent rasistiskt hat och inget annat. Allt för att förnedra och förödmjuka oss muslimer som grupp. Denna hets mot folkgrupp borde inte tillåtas”, skriver de. 

Hänvisades ny plats

Ursprungligen sökte Paludan genom Dan Park tillstånd att hålla manifestationen utanför den stora moskén i Malmö i samband med fredagsbönen. Detta kommer dock inte ske.

– Vi tittar på andra platser som är mer lämpliga. Fridhemstorget är ett av alternativen, säger Calle Persson. 

– Det känns bra att de inte kommer vara utanför Moskén. Den blir då lättare att undvika, säger Roland Vishkurti, Imam på Islamic center. 

Fridhemstorget.
Foto: Google Maps

Tillsammans med övriga ledare för Malmös muslimska samfund har han uppmanat sina församlingsmedlemmar att inte söka sig till platsen där manifestationen ska hållas. 

– Bästa sättet att bemöta sånt här är att inte ge det någon uppmärksamhet alls. Vi står för respekt, kärlek och fred, medan de manifesterar hat och hot mot hela samhället. Man bränner inte böcker oavsett om det är Koranen, Torah, Bibeln eller någon annan skrift. 

Stort stöd från allmänheten

Sedan den tilltänkta manifestationen blev känd har Islamic Center mötts av ett stort stöd från olika aktörer i samhället. 

– Det kommer både från troende och icke troende. Många visar att de vill stötta oss och att vi tillsammans vill visa kärlek och respekt, säger Roland Vishkurti

”Kan få konsekvenser”

Samtidigt höjs röster runt om i landet för att stoppa manifestationen. 

Nasim Malik (S), kommunpolitiker i Kalmar drar paralleller till debatten som fördes i Sverige efter att Muhammedteckningarna publicerats i Jyllandsposten 2005. 

– Då var samtliga partier eniga om att vi inte ville ha den typen av politik i Sverige. På samma sätt måste vi stå enade nu. Om denna manifestation hålls rör det inte bara Malmö utan hela Sverige. Vi måste tänka på vad det sänder för signaler till andra länder och vad det kan få för konsekvenser. Jag är chockad över att man ger tillstånd till det här, säger han.

Väninnorna Maria Lövkvist och Karin Westlund oroar sig för tanken på att manifestationen ska hållas på Fridhemstorget.
Foto: Privat

Bland de boende vid Fridhemstorget, som utpekats som en alternativ plats att hålla manifestationen, är oron stor att det kommer leda till våldsamheter. 

– Vi ser upplopp och mycket våld framför oss, Malmö är en stad med många muslimer och det är ingen kvalificerad gissning att det kommer att bli stora problem här också, säger Maria Lövkvist, boende alldeles i närheten av Fridhemstorget, i en tidigare artikel i Kvällsposten.  

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!