Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu öppnas Danmark – här är reglerna som ska följas

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nu öppnas flera kulturinstitutioner åter upp i Danmark. 

Men det är med en mängd olika restriktioner som måste följas.

Bara vartannat säte får användas i teatersalonger, guidade turer på museum förbjuds – och vad ska egentligen biograferna visa för filmer?

Återöppningen av det danska samhället går så bra att regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spetsen har tidigarelagt nästa fas. Så den här veckan öppnar en rad kulturinstitutioner upp igen efter att ha haft stängt i två månader. Teatrar, biografer, museer och bibliotek slår åter upp dörrarna. 

Plötsligt är alltså Danmark på sina håll mer öppet än här i Sverige där till exempel teatrar och biografer fortfarande håller stängt. 

Men det är inte fritt blås. Nu har det danska kulturdepartementet skickat ut en mängd restriktioner som måste följas. Bland annat får bara vartannat säte i teatersalonger användas. Det är något som kommer ställa till problem för många teatrar menar Peter Mark Lundberg som är vd för Dansk Teater. 

– Det kostar lika mycket att sätta upp en föreställning oavsett hur många som sitter i publiken, säger han till tidningen Politiken. 

Nu hoppas han att teatrarna kan få statlig kompensation för de halvtomma salongerna. 

Men även om det är halvtomt kan det ändå bli trångt när publiken ska gå in och ut, då kan det bildas köer. Det hoppas kulturdepartementet att teatrar och biografer löser med kölappssystem.

Danska biografer och teatersalonger har stått tomma i två månader. Bilden är en arkivbild på biografen Draken i Göteborg.Foto: LEIF GUSTAFSSON

”Kan bildas saliv”

Att hålla avstånd är även viktigt uppe på scenen, enligt kulturdepartementets restriktioner. 

”Vid aktiviteter med kraftig utandning där det kan bildas saliv som kan slungas i väg längre än vid normalt tal, till exempel vid sång, rop, skådespel med mera, ska det hållas två meters avstånd”, skriver kulturdepartementet. 

Ett annat problem som identifierats är guidade turer och rundvandringar på museer och konsthallar. 

”Institutionerna bör låta bli att genomföra aktiviteter som samlar många människor på samma plats. Till exempel föredag, föreställningar och rundvisningar”, skriver kulturdepartementet. 

För biograferna har ett annat problem uppstått efter regeringens lite överraskande beslut. Vad ska de visa för filmer? 

– Det här är en utmaning för det finns faktiskt inga nya filmer att få tag i. De stora filmproducenterna vill ju inte skicka ut sina filmer till biograferna under de förhållanden som råder. Vi måste helt enkelt gå igenom vad vi visade när landet stängdes ner, kanske finns det några filmer som vi kan visa igen, säger Ulla Olesen som är styrelsordförande för Bio Stege. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen passade på att besöka en restaurang i måndags när de fick öppna igen.Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Mette Frederiksen vid Louisiana

Statsminister Mette Frederiksen var under fredagsmorgonen med på återöppningen av konstmuseet Louisiana. Hon gläder sig åt att kulturlivet nu kan komma igång igen, men understryker att det bara kan låta sig göras om restriktionerna följs. 

– Alla är fortfarande drabbade av restriktioner och det är en förutsätting för att vi ska kunna öppna upp igen. Vi ska fortsätta med att komma ihåg att avstånd och personlig hygien är viktigt, viruset sprider sig fort när många människor samlas, säger hon till TV2

Än så länge är den danska gränsen stängd så svenskar kan inte komma in i landet för att gå på bio eller teater. Men det finns några undantag. Från och med den här veckan får medborgare i nordiska länder komma in Danmark och man äger ett sommarhus i landet, har en partner där, eller har en dansk mor- eller farförälder. 

TV: Danska kyrkan fungerar som klassrum

Så löser de social distansering för eleverna.