Svenska kyrkan har öppnat sitt första spa. På Åkersbergs stiftsgård i Höör har Andrum nu slagit upp dörrarna för allmänheten.
– Vi välkomnar alla, tröskeln för att komma närmre kyrkan blir lägre här – det kommer ofta fram folk och frågar mig om kyrkan, berättar Pelle Sundelin.
Enorm respons
När styrelsen för fem år sedan satte sig ner för att diskutera stiftsgårdens utveckling var flera förslag uppe på tal.
– Vi pratade om att göra något med parken, och tog upp flera olika förslag. Att öppna ett spa var bara ett av dem, men till slut blev det så, berättar Pelle Sundelin.
Svenska kyrkans första spa öppnade den 10 december, och hade ingivning den 6 december.
– Responsen har varit enorm, här har varit tidningar och radio och spat har varit uppskattat av både konferensgäster och andra, berättar Pelle Sundelin.

Erbjuder reflektion i kapellet
Det mesta med spat är väl genomtänkt.
Arkitekturen är nedtonat, och det går knappt att få någon täckning på mobilen.
– Det är så klart med mening, skrattar Pelle. Vi har döpt spat till Andrum, och tanken är att man ska gå in i sig själv och kunna koppla av helt.
I framtiden kommer spat att erbjuda meditation och tid för reflektion i kapellet för de som vill, och redan nu kan man ta ett dopp under bar himmel.
– Vi har pratat om att ha ett så kallat tyst spa en gång i veckan, där man alltså inte ska prata. Det är en väldigt speciell upplevelse, berättar Pelle Sundelin.
Vill lägga tid på kropp och själ
Enligt Pelle Sundelin är det helt naturligt att Svenska kyrkan öppnar ett spa.
– Det är klart att jag förstår att det väcker frågor när kyrkan öppnar spa, men för mig är det helt naturligt. Människan består av kroppen och själen, och de två måste vi ta hand om – något som kyrkan ägnar mycket tid åt, säger han.
– Men ibland har kyrkan kanske inte ägnat så mycket tid åt kroppen, och då tycker jag att det här är en bra lösning.
Sänker tröskeln
En tanke bakom Andrum är att tröskeln mellan allmänheten och den Svenska kyrkan ska bli lägre.
– En grupp kom fram och frågade mig om dop, vad det egentligen innebär och så. Det är många som kommer fram och frågar, det blir mer tillgängligt att ställa de frågor när man är på Åkersberg, berättar Pelle Sundelin.