Nu öppnar Danmark upp – så ska det gå till

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Mette Frederiksen samlade alla partier för att diskutera återöppningen av landet.
Foto: IDA GULDBAEK ARENTSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Precis innan jul stängdes stora delar av Danmark ner.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu står det klart hur återöppningen av det danska samhället ska gå till. Till en början välkomnas eleverna tillbaka till skolorna i flera delar av landet. 

Även butiker ska kunna öppna. Ändringarna gäller från och med den 1 mars. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) beskriver processen som ”en kalkylerad risk”. 

– Vi vågar ta den här risken. Den är försvarbar, säger hon.

Spridningen av coronaviruset

Precis före jul stängdes stora delar av Danmark ner. Sedan dess har allt från shoppingcenter till restauranger har varit stängda samtidigt som i stort sett all undervisning bedrivits på distans.

På danska gator har det bara varit apotek och livsmedelsbutiker som får lov att hålla öppet som vanligt.

Men under de senaste veckorna har smittspridningen legat stabilt i landet och det har ropats allt högre efter att restriktionerna ska lättas. 

Samlade alla partier

Mette Frederiksen har samlat övriga partier för att diskutera en eventuell återöppning. Efter långa, och stundtals hetsiga, förhandlingar kunde resultaten presenteras på onsdagen.

Statsministern beskriver öppningsprocessen som ”en kalkylerad risk”. Den kommer att leda till att fler smittas, förklarade hon vid en presskonferens.

– I mitten av april kan vi ha 870 personer inlagda på sjukhus med covid-19 enligt våra beräkningar, säger Mette Frederiksen.

På onsdagen hade Danmark bara 238 personer inlagda med covid-19.

”Vågar ta risken”

– Vi vågar ta den här risken. Den är försvarbar. Dels för att det nu är på väg att bli vår, och årstiden hjälper oss, säger Mette Frederiksen.

– Dels för att vi nu har kommit i gång på allvar med vaccineringen. Det betyder att situationen är annorlunda nu jämfört med tidigare. Vi måste bara hitta rätt balans.

Målet, förklarade statsministern, är att öppna hela Danmark så fort det bara går – och att undgå nya nedstängningar av samhället.

– Coronan testar vår sammanhållning. Jag hoppa och tror att den visar sig hålla, säger hon.

Kan öppna snabbare

Även hälsovårdsminister Magnus Heunicke (S) är mycket nöjd med avtalet som partierna nått fram till. 

– Det baserar sig på åsikter från hälsovårdsmyndigheterna och oberoende experter, säger han.

Enligt Magnus Heunicke är beräkningarna osäkra.

– Därför har vi avtalat med övriga partier att om det visar sig att smittan inte stiger så snabbt som experterna fruktar kommer man kunna återöppna snabbare. 

Nästa brytpunkt för återöppningen är den 15 mars, om smittspridningen är under kontroll lättas då på restriktionerna ytterligare. I nuläget handlar det om att skolor i fler områden ska kunna öppnas igen. 


Så här öppnar Danmark den 1 mars

HELA LANDET

• Butiker och varuhus inom detaljhandeln, som är maximalt 5000 kvadratmeter stora öppnas igen, men med skärpta krav på antalet kunder per kvadratmeter. Återöppningen gäller inte butiker inne i köpcentrum, de hålls fortsatt stängda.  

• Kulturinstitutioner som har sin verksamhet utomhus öppnas, men bara om deltagarna kan uppvisa ett negativt corona-test.  

• För organiserad utomhusaktivitet höjs taket för antalet personer som kan samlas från 5 till 20. 

VISSA KOMMUNER

• I 19 kommuner på västra och norra Jylland ser smittläget så gynnsamt ut att där ska man kunna välkomna tillbaka avgångselever till skolorna, under förutsättning att eleverna testas två gånger i veckan. 

BORNHOLM

• Här öppnas alla utbildningar upp. Från grundskola upp till högskola. 

• Serviceyrken som till exempel frisörer öppnas också, men med krav på munskydd.  

• Samlingsförbudet höjs från fem till tio personer. 

Men det följer också med en mängd krav, alla på ön ska testas en gång i veckan, skolelever två gånger i veckan och alla som vill ta sig till eller från ön måste visa upp ett negativt test. TV: Visste du det här om Danmarks statsminister?

Fyra saker som är bra att veta om Mette Frederiksen-

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!