Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu måste migranterna flytta hem – igen

Klockan 07.00 på morgonen stängde Malmö stad sitt evakueringsboende för EU-migranter i Malmö. Nu erbjuds de en bussbiljett hem till Rumänien.

Foto: Fritz Schibli

EU-migranterna sover under viadukten vid Stadshuset i Malmö.

Foto: Fredrik Samuelson

Klockan 07.00 på morgonen stängde Malmö stad sitt evakueringsboende för EU-migranter i Malmö.

Nu erbjuds de en bussbiljett hem till Rumänien.

– Vi har varit tydliga med att evakueringsboendet endast skulle vara öppet i fem dygn, säger Ulrika Wickman, avdelningschef på sociala resursförvaltningen i Malmö.

Ett 50-tal EU-migranter bor vid Stadshuset i Malmö sedan deras läger, som var på ockuperad privat mark, revs i tisdags. Drygt två kilometer bort låg kommunens tillfälliga evakueringsboende för 50 EU-migranter per natt.

Klockan 07.00 på fredagsmorgonen stängdes boendet.

– Vi har varit tydliga med att evakueringsboendet endast skulle vara öppet i fem dygn. Alla EU-migranter har fått information om vad som gäller, säger Ulrika Wickman, avdelningschef på sociala resursförvaltningen i Malmö.

Får bussbiljett betald

Kommunledningen har påpekat att alla EU-medborgare enligt lag har rätt att vistas i ett annat medlemsland i tre månader. För att få stanna krävs dock att man studerar, jobbar eller kan visa att man är självförsörjande.

Personer som inte har för avsikt att söka arbete har inte rätt till långvarigt försörjningsstöd, men har rätt att ansöka om akuta insatser enligt socialtjänstlagen.

För EU-migranterna återstår nu Malmö stads erbjudande om en betald bussbiljett hem till Rumänien. Ett 20-tal personer har hittills valt att ta bussen hem och fler kan komma att vilja åka hem under de kommande dagarna.

I tisdags avgick en buss från Malmö till Rumänien med 13 rumäner ombord. På lördag kväll går nästa buss till Rumänien och i eftermiddags hade Malmö stad bokat biljetter för åtta rumäner.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!