Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu lämnar Limhamns kyrka Twitter – efter kritikstormen

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Limhamns kyrka startade debatt med en tweet om att klimatkämpen Greta Thunberg är Jesus efterträdare.

Nu lämnar församlingen twitter.

”Har vi sårat någon ber vi om ursäkt”, skriver församlingsherden Jonas Persson.

Limhamns kyrka har en adventskalender på Twitter och varje dag i december postas några tänkvärda ord. Men starten den 1 december skapade mer debatt än kyrkans anställda kanske tänkt.

”Kungörelse! Jesus från Nasaret har nu utsett en av sina efterträdare, nämligen Greta Thunberg”, twittrade kyrkan.

https://twitter.com/Limhamnskyrka/status/1068826078498758656

15-åriga klimataktivisten Greta Thunberg fick stor uppmärksamhet i höstas när hon sittstrejkade utanför Sveriges riksdag.

Kritikerna menade att det är olämpligt att kyrkans präster utnämner en klimataktivist som ”efterträdare till Jesus” – hur mycket man än uppskattar Greta Thunbergs insats.

LÄS MER: Ilskan efter kyrkans ord om Jesus efterträdare 

SD-politikern Nima Gholam Ali Pour skrev själv på twitter att han, om han och hans parti skulle få inflytande i kyrkorådet, skulle sätta stopp för ”fylletwittrandet”.

– Om man jobbar för Svenska kyrkan och utnämner en efterträdare till Jesus så utgår jag från att det helst bör vara en fylletweet. Hellre det än att man missköter ett jobb, har Nima Gholam Ali Pour tidigare sagt till Kvällsposten.

Nu lämnar Limhamns kyrka twitter

Han berättar att han som politiker i kyrkorådet kände att han behövde ta avstånd.

– Jag såg att många skrev att de nu skulle lämna kyrkan, men Limhamns kyrka svarade inte, det var tyst. Och det var det värsta, inte själva tweeten. Jag kände att det var viktigt att jag som sitter i kyrkorådet tog avstånd, det kanske skulle få någon att stanna kvar i Svenska kyrkan.

Men för de ansvariga i kyrkan var twittrandet ett sätt bland flera att nå ut med budskapet.

– Det här är ett sätt att missionera. Jag som ansvarig kan inte godkänna varenda formulering, har församlingsherden Jonas Persson tidigare sagt till Kvällsposten.

Nu meddelar Limhamns kyrka att man lämnar twitter – trots allt.

”Har vi sårat någon ber vi om ursäkt, det har aldrig varit vår mening. Vår mening har varit att på vårt sätt tala om Jesus Kristus. Nu lämnar vi arenan. Tack för engagemang, glädje och debatt. Gud välsigne er!”, skriver församlingsherde Jonas Persson i avskedstweeten.


https://twitter.com/Limhamnskyrka/status/1070685959291842560

Författaren och teologen Ann Heberlein som var en av kritikerna välkomnar nyheten.

– Det tycker jag låter som ett bra beslut. Ödmjukhet är en kristen dygd, det kräver självrannsakan och det tycker jag Jonas visar prov på här, säger hon.

”Det är glädjande att teologiska frågor väcker så mycket debatt. Sedan kan man tycka, som så ofta, att tonläget blir lite väl uppskruvat”, säger Ann Heberlein.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Det allvarliga med det kyrkliga twittrandet, enligt Ann Heberlein, var att troende tog illa upp.

– Många troende har blivit sårade. Det får man kanske tåla i viss mån, men det blir problematiskt om det är kyrkans egna företrädare som uttrycker sig så. Jonas tycks ha förstått det och det är stort, säger hon.

Ann Heberlein: ”Bra med debatt”

Hon tycker inte alls att twitterdebatten var en storm i ett vattenglas – tvärtom. I själva verket handlar det om en viktig fråga, menar hon.

– Jesus efterföljare ska vi alla vara, men att utnämna ”efterträdare” är något helt annat. Det är glädjande att teologiska frågor väcker så mycket debatt. Sedan kan man tycka, som så ofta, att tonläget blir lite väl uppskruvat.

Kvällsposten söker församlingsherde Jonas Persson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!