Nu kommer vårvärmen till Sydsverige – kan bli 15 grader

Det har varit en ovanligt varm februari i år, och under onsdagen blir det riktig vårvärme i Sydsverige.  

– Det kan säkert kännas som 20 grader, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

Det blir riktig vårvärme i Sydsverige under onsdagen. 

– Under tisdagen har det hittills varit 12,6 grader som mest och det kan komma att stiga ytterligare någon grad under eftermiddagen, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm på tisdagen. 

Onsdagen väntas bli ytterligare lite varmare, uppåt 15 grader, men även lite blåsigare. På en vindskyddad plats kan det dock komma att kännas som riktig sommarvärme. 

– På en terrass eller liknande där det inte blåser kan det säkert kännas som 20 grader, säger Tora Tomasdottir. 

Även nätterna kommer att vara varma, temperaturen håller sig på plussidan både natten mot onsdag och torsdag. 

Torsdagen väntas bli lite kallare, temperaturen håller sig runt 8-9 grader, vilket fortfarande är ovanligt varmt för att vara i februari. 

Det blev värmerekord i Karlshamn i helgen.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Värmerekord i Blekinge under förra helgen 

Under förra helgen slogs värmerekord på två ställen i södra Sverige. 

Karlshamn var varmast i hela landet med 15,2 grader på söndagen, enligt SMHI. Det är 2,2 grader mer än det gamla februarirekordet på 13 grader från 1938. 

I de här sammanhangen är det en anmärkningsvärt stor putsning då det normalt sett brukar handla om någon eller några tiondelar”, skrev Misha Lundgren, meteorolog på SMHI, på bloggen Väderleken om ökningen. 

I Ronneby och Bredåkra uppmättes som mest 14,8 grader under söndagen. Det gamla rekordet, från 1934, var 13,2 grader. 

Stormen Mats en bidragande orsak till värmen 

Att det blir så varmt vid den här tiden på året är inte ovanligt i samband med en storm, och en del av anledningen till värmen kan bero på stormen Mats som under förra helgen drog in över Norrland. 

– Stormen är inte hela orsaken till värmen i Sydsverige, men det är absolut en bidragande faktor. Det är ofta så, att en storm drar med sig värmen, säger Tora Tomasdottir. 

Kylan och snön kan fortfarande komma tillbaka, enligt Tora Tomasdottir.
Foto: Colourbox / Colourbox

Det kan bli snökaos i år igen 

Men även om det varit en ovanligt varm februari i år kan man inte räkna med att vårvärmen är här för att stanna. Natten mot fredag beräknas det bli flera minusgrader. 

– Då kommer det att kännas som en vanlig februari igen, säger Tora Tomasdottir. 

Natten mot söndag väntas regn dra in över Sydsverige och under nästan vecka väntas det regna ungefär varannan dag och temperaturen kommer att ligga runt 5 grader. 

Tora Tomasdottir säger också att risken, eller chansen, att den riktiga vinterkylan kommer tillbaka fortfarande är ganska stor. 

– Förra året var det snökaos i slutet av mars. Det finns ingenting som säger att det inte händer i år igen. Man ska nog vänta ett tag till med att ta ut trädgårdsmöblerna och hängmattorna. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!