Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu kommer vargen närmare Malmö

Spårar varg i skabersjö. "Det är en helt annan sak att leta spår efter varg i Skåne där det rör sig så många djur, och i Norrland som har snö och inte alls så många djur som förstör eventuella spår", länsstyrelsens säger Bertil Nilsson. Foto: Maria Kållberg

Skabersjö. Tipsen strömmar in till länsstyrelsen i Skåne. Vargen som rev får i Skurup är av allt att döma kvar. Vargexperterna sökte på söndagen efter spår i Skabersjö.

Karta: Här har vargen setts

Precis mellan dammen och Smygeskolan, på Latituden, i Smygehamn.

Tidigare vargattacker

20 får hittades döda på Näsbyholms gods utanför Skurup i onsdags. Fåren var skinnflådda och bitna på ett sätt som bara kan vara gjort av en varg, enligt länsstyrelsen.

5 får hittades dödade i Arnaskruv söder om Kosta på natten till söndagen den 30 september.

Borde vi ha licensjakt på varg i Sydsverige?

Rovdjuret håller alltså till bara en mil från Malmö. Och vargexperten Bertil Nilsson på länsstyrelsen i Skåne var på plats i Skabersjö i går för att leta i terrängen efter bevis på att vargen verkligen rört sig i området. Allmänhetens tips tas på stort allvar. Men vädret och tiden är emot dem.

- Chanserna att hitta vargspår är minimala eftersom det regnar och tipset är från i går kväll. Under natten har massor av olika djur rört sig i området.

Under natten till onsdagen dök en varg upp från ingenstans och dödade ett 20-tal får i Skurup.

Flera tips om spår

Angreppet överrumplade både ägaren och länsstyrelsens rovdjurshandläggare som inte fått några indikationer på att rovdjuret var i antågande.

Sedan dess har man konstaterat decimeterstora spår efter varg i Smygehuk, och tipsen om att vargen siktats i Skabersjö har tagits på stort allvar. Och polisen har fått in osäkra tips om varg i Gislöv.

- Vi har informerat bönderna i området om att vara vaksamma just nu och dessutom bett folk att röra sig mycket i skogarna, säger Bertil Nilsson.

Vargen är skygg

Eftersom vargen är skygg ökar chanserna då för att djuret drar sig undan till lugnare trakter.

- Men vi vill framhålla att vargen har rätt att röra sig fritt. Däremot kan djuret befinna sig i mer eller mindre lämpliga trakter med tanke på får och annan boskap, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Men rykten om att det skulle vara en av de tolv vargar som rymde från Skånes djurpark för ett par år sedan som har sluppit undan dementerar Nils Carlsson bestämt:

- Det är fullständigt uteslutet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!