Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kommer våren – värmen drar in

Nu är våren på väg.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Groth, meteorolog på StormGeo.Foto: YLWA YNGVESSON

Dagarna blir allt ljusare och vädret allt mildare. Helgen ser ut att bjuda på sol och värme – och det kan vara här för att stanna.

– Det är ganska troligt att våren kommer nu, säger Johan Groth, meteorolog vid StormGeo.

Lagom till helgen kommer både solsken och plusgrader göra entré i stora delar av södra Sverige.

– Vi har några dagar med lite kyligare luft efter att onsdagen var ganska fin. Torsdagen kan nog uppfattas som ganska gråmulen då det kommer in fuktigare luft. Däremot mot fredagen börjar det luckra upp igen, säger Johan Groth.

En hel del solsken är att vänta till helgen.Foto: NTB SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Även om vädret förväntas bli lite svajigt ett tag till så är det god chans att våren har kommit för att stanna.

– Lördagen ser ut att bli solig över hela södra Sverige. Vi kan till och med komma upp i säsongshögsta temperaturen hittills i Kalmar län till under lördagen. Mot kusten i sydvästra Sverige kommer luften kyla ner lite. I Kalmar lär det hamna på runt 12 grader och längre västerut runt 8 grader.

”Ser ut att bestå”

Under söndagen kommer dimmolnen komma tillbaka igen men temperaturen lär inte sjunka allt för mycket.

– Det är lite lurigare på söndagen för det är en hel del låga moln som solen kanske inte orkar bränna bort. Sedan blir det svalare luft över Svealand och norra Götaland men det når inte riktigt ända ner till södra Sverige, där blir det mild luft mest hela tiden.

Redan i början av februari har vädret slagit om på många håll.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS OCKSÅ: Våren på väg – här blir det plusgrader hela veckan  

 

Som det ser ut nu är det inga snö- eller regnväder på ingång för södra Sveriges del.

– Den milda luften ser ut att bestå även in på nästa vecka men det är alltid svårt att veta hur värdet kommer upplevas så här års i och med att det inte är så stark sol i kombination med en del moln. Det kan lätt bli att man tänker sig att det ska bli en kanondag och sedan blir det grått och trist.

Våren är på väg

Även övriga Sverige går mot mildare väder även om det blir en ganska blandad kompott.

– Någon dag blir solig och någon mulen men runt fyra till sju plusgrader får vi även längre upp i landet framöver.

Snön som finns kvar i norra Götaland verkar nu vara på väg att smälta bort.

– Det här milda vädret kommer definitivt äta upp den snö som finns kvar. Dessutom kommer det bita på snön som ligger kvar även upp mot Svealand. I höjd med Stockholm och norrut kommer det bli ganska hyggligt väder framöver. Speciellt på lördagen även om kylan nog kommer tillbaka där på ett annat sätt än längre söder ut.

Krokusen är ett tydligt vårtecken.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Om det fina vädret som är på väg till helgen håller i sig så innebär det att den meteorologiska våren är här.

– Den kan infalla först den 15 februari är regeln och för att det ska betraktas som att våren är här så ska dygnstemperaturen vara över noll grader sju dygn i stäck. Då räknas det att våren kom den dagen det började. Så våren kan mycket väl infalla den 15 om det fortsätter vara fint framåt, det är nog ganska troligt, säger Johan Groth.

Malmö

Torsdagen väntas bli en gråmulen dag med temperatur på runt 6 grader. Framåt fredagen och lördagen spricker det upp och framför allt lördagen väntas bli en fin dag med solsken. Det fina vädret håller i sig in på veckan därpå och på tisdagen kan det bli 8 grader.

 

Trelleborg

En mulen torsdag är att vänta men sedan blir det finare framåt helgen med runt 7 grader på lördagen. På söndagen kommer molnen tillbaka igen och på måndagen väntas temperaturen sjunka till runt 4 rader med dimma. Därefter ser det ut att återigen vända till soligare väder.

 

Halmstad

Torsdagen och fredagen väntas bli ganska kalla och mulna med temperaturer runt 4 till 5 grader. På lördagen ser det ut att bli strålande sol med en värmeökning som håller i sig tills på söndagen. Framåt måndagen och tisdagen kommer molnen tillbaka igen men temperaturen håller sig på runt 6 grader.

 

Växjö

Torsdagen och fredagen blir gråa och mulna med mellan 5 till 7 grader. Lördagen kan dock bli fin med 8 grader och solsken. Det fins risk för någon mindre skur på söndagen och i samband med det sjunker temperaturen. Måndagen och tisdagen förväntas även de bli molntunga.

 

Kalmar

På torsdagen blir det runt 9 grader och växlande molnighet för att sedan bli finare och varmare fram mot helgen. På lördagen kan det gå upp till 12 grader i hela länet för att sedan bytas av mot en molnigare söndag och måndag med någon enstaka regnskur. Det ser dock ut att spricka upp framåt tisdagen igen.

 

Karlskrona

Torsdagen och fredagen blir mulna men ganska varma med runt 8 grader. På lördagen väntas det spricka upp med solsken för att sedan bli molnigt igen på söndagen och måndagen. Under måndagen kommer även temperaturen sjunka igen till runt 4 grader innan det blir varmare igen på onsdagen och solen kommer tillbaka.