Den kyliga hösten sätts på paus under några dagar. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅNDen kyliga hösten sätts på paus under några dagar. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Den kyliga hösten sätts på paus under några dagar. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Sommartemperaturer väntas på söndag, måndag och tisdag. Foto: JOHAN BJURER / SCANPIX / JOHAN BJURER SCANPIX SWEDENSommartemperaturer väntas på söndag, måndag och tisdag. Foto: JOHAN BJURER / SCANPIX / JOHAN BJURER SCANPIX SWEDEN
Sommartemperaturer väntas på söndag, måndag och tisdag. Foto: JOHAN BJURER / SCANPIX / JOHAN BJURER SCANPIX SWEDEN

Nu kommer sommaren tillbaka till Sydsverige

Publicerad

Hela 18 grader och sol – det kan boende i Sydsverige se fram emot till helgen.

I slutet av veckan drar det in varm luft över de södra delarna och sommaren kommer tillbaka på en snabb visit.

– Det kommer riktigt behaglig luft och det blir betydligt varmare, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.

På med solglasögonen och av med mössan – nu kommer sommarvärmen tillbaka till Sydsverige. Efter ett skiftande väder under oktober kan den solsugna se fram emot några härliga dagar till helgen.

Under torsdagen drar varmare luft in över södra Sverige, men till en början kommer inte den varma luften vara påtaglig.

– Det kommer blåsa mycket på torsdagen, därför blir det nog inte särskilt skönt ute. Men sedan börjar det hända saker. På fredag blir det fint, även om det kan vara ganska kyligt. Sedan blir det bara bättre, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.

Upp till 18 grader

Söndagen är då sommartemperaturerna slår till på riktigt. Den varma luften kommer in från söder. De allra varmaste graderna tros inte nå kusterna, men inlandet kan räkna med en minisommar mitt i höstrusket.

Det väntas varmt väder i helgen.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

– Vädret bjuder på en riktigt fin dag på söndagen. Det kommer riktigt behaglig luft och sedan blir det betydligt varmare. De höga temperaturerna väntas nå norra Skåne, Kalmar och de inre delarna av Blekinge. Boende på kusten kan nog inte räkna med riktigt samma värme, säger Johan Groth.

Under söndagen, måndagen och tisdagen kommer graderna stiga.

– Det kan bli 17, kanske till och med 18, grader på sina ställen. Prognoserna kring detta verkar entydiga.

Försenad brittsommar

Sommarvärmen som bryter av höstens kyla kallas för "brittsommar". Ordet har sitt ursprung i namnen "Birgitta" och "Britta", som har namnsdag den 7 oktober.

– Man skulle kunna kalla det för en lite försenad brittsommar, helt enkelt.

I den största delen av landet har hösten kommit. Undantagen är kusten runt sydligaste Sverige, där det fortfarande räknas som sommartemperaturer.

– Hösten är några dagar sen, men den ligger ganska normalt till i utvecklingen. För att årstiden ska kategoriseras som höst ska dygnsmedeltemperaturen mäta under tio grader, fem dagar i rad, säger han.

 

Helgens högsta temperatur på din ort

Malmö

Förväntad högsta temperatur: 16 grader

 

Helsingborg

Förväntad högsta temperatur: 16 grader

 

Kristianstad

Förväntad högsta temperatur: 18 grader

 

Halmstad

Förväntad högsta temperatur: 17 grader

 

Växjö

Förväntad högsta temperatur: 16 grader

 

Kalmar

Förväntad högsta temperatur: 17 grader

 

Karlskorna

Förväntad högsta temperatur: 16 grader

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag