Svenskarna skickar allt färre brev och kort med posten – bara hälften så många som för 20 år sedan.

För att spara pengar har Postnord beslutat att även halvera postutdelningen. Ena veckan delas posten ut måndag–onsdag–fredag, den andra veckan tisdag och torsdag.
– I stället för att gå till alla brevlådor varje dag men bara lägga post i hälften, går vi till lådorna varannan dag och lägger då post i alla, säger Tomas Lilja i Lund.
Försöksprojekt i höstas
Under två månader i höstas sköttes postutdelningen i Kävlinge och delar av Lund på just det sättet. Enligt Tomas Lilja fanns det en viss skepsis före projektstarten.
– Det talades om att äldre människor kanske inte skulle få sina kallelser från sjukvården i tid för att hinna dit. Men så verkar det inte ha blivit, säger han.
Tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) har också undersökt hur de boende i Lund och Kävlinge har reagerat. 1200 personer valdes ut och intervjuades.
Majoriteten var positiv
En stor majoritet var positiv. Vissa tyckte att det var mer miljövänligt med distribution varannan dag. 84 procent av de tillfrågade hade inte påverkats alls av ändringen.

Mest negativa var personer som var 45–64 år och egenföretagare. Det är också just de användargrupper som oftast får brev.
PTS fann att klagomålen på postutdelningen var fler jämfört med tidigare år och i relation till jämförbara områden, men konstaterade ändå att verksamheten levde upp till kraven.
Över hela landet till 2022
När nu Postnord utvidgar varannandagsutdelningen till nästan hela Skåne – alla vars postnummer börjar på 2 – samt delar av Småland och Blekinge, ska PTS på nytt kontrollera så att modellen fungerar i större skala.

Postnord ska klara sig med upp till 25 procent mindre personal och färre fordon. Det går främst ut över tillfälligt anställda.
– Här nere är det ingen fast anställd personal som har fått gå, säger Tomas Lilja.
Resten av Sverige får också varannandagsutdelning av post under 2021 och 2022.