Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kommer posten bara varannan dag

Snart kommer brevbäraren bara varannan dag. Förändringen träder i kraft över nästan hela Skåne, och delar av Småland och Blekinge, den 1 februari.

Postutdelningen i Lund och Kävlinge har fungerat så på försök under hösten. Många verkar inte ens ha märkt det.

– Vi har gjort kundundersökningar men nästan inte fått in några synpunkter överhuvudtaget, säger distributionsområdeschefen Tomas Lilja i Lund.

Svenskarna skickar allt färre brev och kort med posten – bara hälften så många som för 20 år sedan.

En allt ovanligare syn. Från nästa månad kommer brevbäraren bara varannan dag i stora delar av Sydsverige.
Foto: Postnord

För att spara pengar har Postnord beslutat att även halvera postutdelningen. Ena veckan delas posten ut måndag–onsdag–fredag, den andra veckan tisdag och torsdag.

– I stället för att gå till alla brevlådor varje dag men bara lägga post i hälften, går vi till lådorna varannan dag och lägger då post i alla, säger Tomas Lilja i Lund.

Försöksprojekt i höstas

Under två månader i höstas sköttes postutdelningen i Kävlinge och delar av Lund på just det sättet. Enligt Tomas Lilja fanns det en viss skepsis före projektstarten.

– Det talades om att äldre människor kanske inte skulle få sina kallelser från sjukvården i tid för att hinna dit. Men så verkar det inte ha blivit, säger han.

Tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) har också undersökt hur de boende i Lund och Kävlinge har reagerat. 1200 personer valdes ut och intervjuades.

Majoriteten var positiv

En stor majoritet var positiv. Vissa tyckte att det var mer miljövänligt med distribution varannan dag. 84 procent av de tillfrågade hade inte påverkats alls av ändringen.

De flesta i provområdet märkte överhuvudtaget inte att de bara fick post varannan dag.
Foto: Postnord

Mest negativa var personer som var 45–64 år och egenföretagare. Det är också just de användargrupper som oftast får brev.

PTS fann att klagomålen på postutdelningen var fler jämfört med tidigare år och i relation till jämförbara områden, men konstaterade ändå att verksamheten levde upp till kraven.

Över hela landet till 2022

När nu Postnord utvidgar varannandagsutdelningen till nästan hela Skåne – alla vars postnummer börjar på 2 – samt delar av Småland och Blekinge, ska PTS på nytt kontrollera så att modellen fungerar i större skala.

Rationaliseringen går ut över jobben. Det kan bli upp till 25 procent färre anställda.
Foto: Fotograf Peter Phillips / POSTNORD

Postnord ska klara sig med upp till 25 procent mindre personal och färre fordon. Det går främst ut över tillfälligt anställda.

– Här nere är det ingen fast anställd personal som har fått gå, säger Tomas Lilja.

Resten av Sverige får också varannandagsutdelning av post under 2021 och 2022.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!