Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåste Försäkringskassan med falska tidrapporter

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Nu kommer första domen i det som beskrivits som en av de största svindlerihärvorna mot Försäkringskassan.

De inblandade hade alla anknytning till ett assistansbolag i Malmö och ska ha lurat till sig nästan åtta miljoner kronor.

Två män och två kvinnor som tingsrätten har ansett vara huvudmän har dömts till fängelse mellan tre och tre och ett halvt år för grova bidragsbrott.

Den 16 januari i år slog poliser till mot flera adresser i Malmö. Sex personer greps och anhölls samtidigt som poliser genomförde husrannsakningar på bolagets kontor men också på flera bostadsadresser i Malmöområdet. 

Drygt tre veckor senare hade utredningen vuxit till 18 misstänkta i härvan. Samtidigt misstänktes svindeln ha haft ett värde kring 20 miljoner kronor.

De inblandade ska ha varit företrädare för bolaget och även personer som har påstått sig vara assistenter, men i själva verket inte ska ha varit det.

Sammanlagt döms nu tio personer av Malmö tingsrätt i den härva som beskrivits som en av de största svindlerihärvorna med assistansmedel. Två av de dömda huvudmännen är ett syskonpar.

Utöver de fyra huvudmännen döms nio av de åtalade assistenterna för bidragsbrott. 

Grova brott

Tre personer döms till fängelse runt ett år för grova bidragsbrott medan ytterligare sex personer  döms till villkorlig dom för bidragsbrott.

Mot tre personer har tingsrätten ogillat åtalen.

Bevisningen mot de dömda personerna har bland annat utgjorts av telefonavlyssning och spaningsinsatser.

Det aktuella företaget bedrev assistansverksamhet inom ramen för LSS och rekryterade samt anställde personliga assistenter och administrerade assistansersättningar.

Bolaget hade under förra året i genomsnitt 166 anställda.

Tingsrätten har kommit fram till att de uppgifter i tidrapporter och assistansräkningar som lämnats in till Försäkringskassan varit oriktiga.

Det hela kretsar kring ett assistansbolag med två huvudmän som tillhandahållit assistans åt en äldre man och dennes barnbarn, en pojke under 18 år.

 Pojken föddes för tidigt och fick fysiska komplikationer av detta, och har haft assistans hela sitt liv.

Utfördes aldrig

Den första domen omfattar fusk som gäller insatserna mot en äldre vårdtagare. Bolaget har enligt tingsrätten redovisat assistans som aldrig har utförts, och har på det sättet kunnat lura till sig ersättning från Försäkringskassan.

Bidragsbedrägeriet ska enligt åklagaren ha pågått från slutet av november 2013 till slutet av 2017. 

Under 2017 gjorde Försäkringskassan två anmälningar mot bolaget. De ledde fram till razzian i januari.

– Det är en av de största härvorna som upptäckts i Sverige, har en polis som arbetar med fallet uppgett för Svenska Dagbladet.

Malmö tingsrätt har delat upp rättegången mot de inblandade personerna i två delar. Domen som avkunnades på onsdagen är en deldom.

Den andra delen gäller misstänkta svindlerier kring vården av en underårig pojke. Den rättegången är fortfarande pågående och dom väntas i augusti. 

Får näringsförbud

I härvan har fyra huvudpersoner pekats ut, två av dem förekommer i både den nu aktuella deldomen och den som förväntas senare. 

De fyra huvudåtalade ska enligt domen betala skadestånd på över sju miljoner kronor. Övriga som döms krävs också på skadestånd.

En av huvudmännen som varit ansvarig för assistansbolaget har meddelats näringsförbud i fem år. Tingsrätten dömer också ut en företagsbot på tre miljoner kronor mot assistansbolaget.

Samtliga av de utpekade huvudpersonerna har under rättegången förnekat brott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!