Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sörjande tar avsked utan att vara på plats

Att undvika folksamlingar i coronatider kan vara ett skäl att inte gå på begravning. Ett annat kan vara man helt enkelt inte kan komma till ceremonin.

Därför direktsänds nu begravningar på nätet.

– Vi började för ett par veckor sedan. Någons syster i USA kunde inte resa hit. Då fick vi idén att streama live, säger begravningsentreprenören Jimmy Serler i Malmö.

Sociala sammanhang som samlar många gäster är en av de företeelser som Folkhälsomyndigheten avråder från. Det gäller särskilt för personer över 70 år.

Sju–åtta av de senaste begravningarna som Jimmy Serler arrangerat har även livestreamats på nätet.
Foto: PRIVAT
En smartphone på ett stativ är den diskreta metoden att filma ceremonin. Alla gäster uppmärksammas på det och kan välja att inte synas.
Foto: PRIVAT

Begravningar har redan börjat påverkas av den inställningen. Jimmy Serlers begravningsbyrå Arcus satsar på ny teknik för att hantera önskemålen.

– Det har kommit i spåren av corona, säger han.

– Vi kom på att livestreamade begravningar kunde vara ett bra sätt att göra gästerna delaktiga utan att vara på plats. Sedan gick det fort från tanke till handling.

Smartphone i hörnet

Hans byrå använder helt enkelt en smartphone av senaste modell. Den står på ett stativ, diskret i ett hörn av lokalen där begravningsceremonin hålls.

– Vi livestreamar när kunden vill att vi ska göra det. Av de senaste tio begravningarna tror jag att vi har sänt sju eller åtta på nätet, säger Jimmy Serler.

– Vi gör alla begravningsgäster uppmärksamma på det i förväg, både muntligt och med en skylt. Om någon inte vill vara med på bild ordnar vi självklart det.

Den som vill följa en begravning på distans får en länk skickad till sig. Det är bara att klicka på den i en telefon, surfplatta eller dator för att kunna följa med.

Bara klicka på länken

– De äldre i riskgruppen är inte så datavana. Men många har fått en platta av sina barn och kan klicka på länken där.

Livestreaming är inte bara praktiskt för att nå ut till folk som finns i sina hem.

Tekniken används också när det är fler än 50 gäster på begravningen. Det är ju maxgränsen för hur stor en folksamling får vara i coronatider.

– Vi hade en begravning i Höllviken med fler gäster. Då streamade vi ceremonin som kunde följas på en tv i församlingshemmet, säger Jimmy Serler.

– När ceremonin var över och lokalen tom kunde de också gå in och ta avsked vid kistan.

SVT Nyheter Skåne var först med att uppmärksamma Jimmy Serlers initiativ.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!