Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu kan författarens unika barndomshem bli ditt

Nu kan författarens unika barndomshem bli ditt
Ole Lund Kirkegaard skrev en mängd populära barn- och ungdomsböcker. Han dog 1979, blott 39 år gammal. Foto: Wahlströms

Vill du flytta in i huset där de knasiga idéerna till barnboksuccéer som ”Gusten grodslukaren” och ”Gummi-tarzan” väcktes?

Då har du chansen nu. Ole Lund Kirkegaards barndomshem i Sönderborg är till salu för sju miljoner kronor. På köpet ingår en unik väggmålning. 

– Huset har både själ och karisma, säger den nuvarande ägaren. 

Många barn och unga i Sverige och Danmark har kiknat av skratt när de läst om de dråpliga äventyren i Ole Lund Kirkegaards böcker. 

Vare sig det handlat om busen Gusten, som en gång svalde en hel groda, eller om lille Ivan, vars pappas högsta dröm var att han skulle bli stark som Tarzan, så har historierna alltid tagit oväntade dråpliga vändningar. 

Ole Lund Kirkegaard blev så populär i Danmark att han fick en egen gata uppkallad efter sig i sin gamla hemstad Sönderborg. 

Här är Ole Lund Kirkegaards barndomshem som nu är till salu. På gaveln syns den berömda väggmålningen. Foto: Bolia.dk

Sju miljoner

På den gatan, numera alltså Ole Lund Kirkegaards Stræde, växte han upp tillsammans med sin pappa, tandläkaren Niels och sin mamma Ellen och lillebror Jens. 

Och det är alltså det huset som nu är till salu. För sju miljoner kan de 248 kvadratmeterna i centrala Sönderborg bli dina. 

På utsidan finns något alldeles speciellt. En väggmålning av Ole Lund Kirkegaard själv på Gummi-tarzan. Den är målad på en carport som tidigare var ett uthus där Ole Lund Kirkegaard och hans vänner hade ett klubbhus. 

Ole Lund Kirkegaars skrev barnboksuccéer som ”Gummi-Tarzan” och ”Gusten grodslukare”. Foto: Wahlströms

Inget vanligt hus

Enligt Ekstrabladet, som var först med att skriva om att huset är till salu, var husets trädgård nästintill het öppen för kvarterets alla barn. Det berättar de nuvarande ägarna. 

– Enligt historierna byggde barnen små kanaler till leksaksbåtar, och det fick de tydligen göra, säger Birgit Hildebrandt.

Det är inget vanligt hus, tycker hon. 

– Huset har både själ och karisma. 

Ole Lund Kirkegaard hade en kort men väldigt framgångsrik tid som författare. Han dog 1979, blott 38 år gammal. Efter ett besök på krogen, föll han omkull i snön och frös ihjäl. 

Men i huset på Ole Lund Kirkegaards Stræde lever författarens själv kvar. 

– Det har varit en spännande tid tillsammans med Gummi-tarzan, säger Birgit Hildebrandt som snart flyttar därifrån.