Nu kan du rösta –
på "Ibracadabra"

Det råder inget tvivel om att Zlatan är het just nu. Häromdagen skrev han svensk historia när han med sina 50 landslagsmål gick om Sven Rydell och blev tidernas främste målskytt i blågult.

Och åtta dagar innan valdagen tillägnades Zlatan ett politiskt parti.

– En röst på oss är en protest och ett ställningstagande mot SD och Svenskarnas parti, säger Jonas som tillsammans med kompisen Philip satt ihop valvideon.

Zlatanpartiet är grundat av personerna bakom Facebook-sidan Zlatanism.

– Zlatanism är en känd sida där vi dyrkar Zlatan med glimten i ögat. Där har vi mer än 20 000 personer som gillar vår sida, säger Jonas som är tydlig med att poängtera att partiet inte förmedlar Zlatans åsikter utan bara ser honom som en bra symbol.

Partiet har två punkter i sitt valprogram: jantelagen och rasism.

– Zlatan har den bakgrunden han har och han visar ständigt att det går att nå sina mål, att det är okej att sticka ut, förklarar Jonas.

"Inte det mest seriösa partiet"

Zlatanpartiet drivs mest på skämt och man kommer inte att ställa upp med ledamöter i någon kommun eller landsting, man kommer inte heller lägga resurser på att kandidera i valet.

– Zlatanpartiet är helt enkelt inte det mest seriösa partiet. Men det finns ett mycket större skämt än oss. Faktum att ett främlingsfientligt parti med nazistiska rötter som efter skandal efter skandal snittar 10 procent i undersökningarna, eller att ett renodlat nazistiskt parti, SvP, tillåts demonstrera på våra gator med polisens stöd.

– En röst på oss är en protest och ett ställningstagande mot detta och för ett samhälle där alla är välkomna, avslutar Jonas.

Så ska Zlatanpartiet bemanna ministerposterna:

■■ Finansminister: Mino Raiola

Att Anders Borg rakade av sin hästsvans ser vi som ett personligt angrepp mot Z. Kan man hantera Mario Balotelli och Zlatan ska Sveriges ekonomi inte vara några svårigheter och med lite maffiavett ska Mino få ekonomin och pizzahandeln att blomstra.

■■ Integrationsminister: Zlatan Ibrahimovic

Kan han få invandrargrabbar i Rosengård att börja läsa och lära sig nationalsången är det klart att man ska ha det här jobbet. Givetvis inför vi en zlatokrati med Zlatan som president, statsminister, konung och diktator om den store Z insisterar.

■■ Försvarsminister: Lars Lagerbäck

Vi vill införa allmän värnplikt. Varje medborgare över 18 år ska göra fotbollslumpen i Rosengård och ska efter ett års intensiv träning med Lasse Lagerbäck utbildas till fotbollsproffs. På så sätt ska Sverige ha en chans mot lag som Makedonien i VM-kvalet även när Zlatan slutar.

■■ Utrikesminister: Helena Seger

Lever man tillsammans med Zlatan får man resa en hel del utrikes. Helena förstår hur världen fungerar. Helena förstår hur Zlatan fungerar.

■■ Skolminister: Maximilian Ibrahimovic (8 år)

Det kan väl omöjligt bli sämre än Jan Björklunds styre och resultat?

■■ Statsminister: Zlatan Ibrahimovic

Givetvis den store Z. Om inte han så vem som helst, förutom Erik Hamrén. Faktumet att Hamrén på papperet är boss över Zlatan är som att Ned Flanders skulle vara Chuck Norris chef.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!