Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kan du fira jul med inhyrd julgran

Är årets julkalender julig?
Hanna Jurjaks i Blekinge tillsammans med en av sina 70 cm höga hyrgranar.Foto: Privat

Trenden med delningsekonomi i stället för individuellt ägande har nu slagit rot i julfirandet också.

För den som inte vill ha en egen gran finns nu möjligheter att hyra en julgran.

– Hämta nu och lämna i januari, beroende på hur länge man vill fira jul är vi flexibla, säger uthyraren Hanna Jurjaks.

I Hannas trädgårdsbutik i Blekinge stod fram tills nyligen 30 små hyrgranar. Sedan kunderna upptäckt att årets julgran kan hyras gick det fort och i ett nafs gick alla åt, lite överraskande kanske.

– Det är ju ett nytt koncept som vi testar i år och det har tagits emot väldigt bra, alla 30 är slut men fler är på gång, säger Hanna Jurjaks.

Hyrgranar stort i USA

Bakgrunden till hyrgranen är förra julens dramatik då säsongens gran skulle dansas ut och skickas till tippen. Familjen Jurjaks fyraårige son blev mycket ledsen när den döda granen skulle slängas ut och Hanna började fundera på vilka andra sätt det finns att ha gran på.

– Jag såg på nätet att man i USA sedan många år tillbaka hyr ut granar över julen så jag tänkte att det kan vi testa här med.

Hyrgranarna kan lämnas någon gång efter jul igen.Foto: Privat

Hyrgranarna som hon hittat är sjuttio centimeter höga och bor i krukor vilket har gjort att de har utvecklat ett jättefint rotsystem och som i sin tur leder till att de utan problem kan övervintra inne.

Processen kring hyrgranen fungerar som så att kunden väljer ut en gran som man gillar och tar hem den med ett par enkla skötselråd.

– Man ska inte ha den nära ett element som går för fullt, eller en kamin. Sedan ska man vattna den rejält ungefär två gånger i veckan, då har den fuktig jord att stå i och hämta vatten i från så att det räcker, säger Hanna Jurjaks.

Så länge kan hyrgranen hyras

I och med att granen står i kruka och får sitt vatten i jorden minskar också risken för att den ska barra.

När julen sedan är över lämnar man in sin hyrgran igen för omplantering i ny frisk ekologisk gödsel och diverse omvårdnad. Och om man vill kan man hyra samma gran nästa jul igen.

– Vi räknar med att man kan ha granen fem, sex jular. Sedan har den blivit två meter och ohanterlig, säger Hanna Jurjaks.

Än så länge finns det inga straffavgifter planerade för den som råkar döda sin gran eller bryta av några grenar.

– Haha, nej. Det är ju första året än så vi får se hur det blir sen, skrattar Hanna Jurjaks.

Ladda ner