Vid OS i Mexiko 1968 fick Ricky Bruch en hel indiandräkt. Foto: Ulf Ryd, Lasse Svensson
Vid OS i Mexiko 1968 fick Ricky Bruch en hel indiandräkt.  Foto: Ulf Ryd, Lasse Svensson

Nu kan du bjuda på Rickys prylar

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. I morgon går de under klubban - Ricky Bruchs idrottsmedaljer. Och hans 10 000 lp-skivor.
- Själv skulle jag gärna vilja bjuda på Rickys indiandräkt som han fick på OS i Mexiko 1968, säger styrkelyftaren Johnny Wahlqvist, 38.
Nu säljs delar av idrottsprofilens bohag på auktion. Medaljerna ligger i samma plastpåsar som Ricky stoppat dem i, med Rickys anteckningar om var och när han fick dem.
- Medaljerna låg väl gömda i hemmet. Han hade ju ett något speciellt förhållande till dem, säger Titti Guldbrand Hammar på Limhamns auktionsbyrå.

"Skulle vara hans livvakt"

Bland medaljerna finns dock inte OS-bronset från 1972 i München. Det finns redan på Idrottsmuseet i Malmö.
På auktionen säljs också en indiandräkt i mockaskinn med jacka, byxor och stövlar.
- Den hade jag på mig när jag Ricky och jag var i Göteborg 2006 på idrotts-EM. Jag skulle vara hans livvakt och då skulle jag se ut så, berättar Johnny Wahlqvist som just nu är i färd med att öppna krog i Simrishamn med en kollega.

Jobbade som DJ

På visningarna inför auktionen bäddrar folk skivorna som kommer att säljas backvis. Ricky levde omgiven av musik och videoband och jobbade bland annat som discjockey.
- Det är första gången vi säljer en så stor skivsamling, säger Titti Guldbrand Hammar.
På auktionen säljs också prisbucklor, diskusar, kulor, manuset till "Ronja Rövardotter" och en affisch signerad av Ron Wood från Rolling Stones.
Thorbjörn Falk
Thorbjörn Falk

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag