Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fem av sex häktades i den stora tiggerihärvan

Robert Loeffel, polisens presstalesperson i polisområde sydvästra Götaland. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN
Ett tiotal personer är anhållna, misstänkta för människohandel. Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN

Fem personer av sex har nu häktats vid Växjö tingsrätt – misstänkta för bland annat människohandel.

Minst en av en av dem tros ha ingått i den liga som tvingat utländska medborgare att tigga i Sverige, enligt SVT Nyheter.

Den sjätte, en kvinna, är släppt på fri fot.

Ett tiotal personer greps tidigt på tisdagsmorgonen den 5 december, då Växjöpolisen slog till mot ett nätverk av människohandlare. Ärendet är ett av de största av sin art i Sverige.

De nu misstänkta gärningspersonerna greps på flera olika platser. Även ligans offer lokaliserades. 25 av dem hittades i två hus i Hultsfred och Virserum, några andra i en lägenhet i Växjö.

– Det är hus som vi utgår från att det här nätverket har disponerat, att man haft kontrakt med fastighetsägarna, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i polisområde sydvästra Götaland, tidigare till Kvällsposten.

Misstänkt huvudman häktad

På fredagen klockan 10.00 inleddes häktningsförhandlingarna mot de misstänkta gärningspersonerna. Totalt sex personer ställdes inför häktningsdomare i Växjö polishus. Häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar.

 

LÄS MER: Så kunde polisen avslöja tiggeriligan

 

Fyra av personerna som begärts häktade anklagas för människohandel, den femte häktas misstänkt för medhjälp. Den sjätte, en kvinna, har släppts på fri fot efter dagens häktesförhandlingar.

Personen som var först ut med att konstateras häktad anses som en av huvudpersonerna i härvan. Mannen, som är 24 år gammal, nekade under förhandlingen till anklagelserna om brott, enligt SVT Nyheter. 

Bodde i misär

Totalt omhändertogs 29 personer som fallit offer för människohandlarna – några av dem visade sig vara under 18 år.

Robert Loeffel, Lisa Green, koordinator mot människohandel i polisregion syd och Mattias Sigfridsson, chef för polisregion syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet, under tisdagens presskonferens i Växjö. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN

– Det är ett eller kanske två fall där det är barn eller ungdomar mellan 15 och 18 år.

De 29 personerna hölls fångna under misärliknande förhållanden. Ett tiotal personer sov på golvet, i soffor eller tunna madrasser direkt på betonggolvet.

Polisen arbetar nu för att klarlägga hur offrens vardag har sett ut, samt om de utsatts för ytterligare brott. Redan i samband med spaningen på den kriminella ligan bevittnade polisen hur de misstänkta gärningspersonerna försåg offren med mat – från containrar.

– Spanarna har sett när man plockar mat från containrar bakom butiker, containrar där man slänger uttjänt, rutten mat. Det som inte går att hantera i butiken slänger man och där har vi sett att huvudgärningsmännen hämtar upp mat som sedan de här utsatta människorna får att äta, säger Robert Loeffel.

Den illegala verksamheten ska ha pågått från 1 januari 2016 till 5 december 2017.

 

STÄLLDES INFÖR HÄKTNINGSDOMAREN PÅ FREDAGEN:

Anhållna i Sverige – häktningsförhandlingar fredag:

Man, 24 år

Häktad

Man, 28 år

Häktad

• Man, 21 år

Häktad

• Man, 19 år

Häktad

• Man, 38 år

Häktad

• Kvinna, 39 år

Frisläppt

 

Anhållna i Bulgarien – har begärts utlämnade:

• Man, 60 år

• Man, 44 år

• Man, 41 år