Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu hyllas Malmös tidiga agerande mot corona

Gisela Öst om de snabba åtgärder som Malmö stad agerade tidigt i coronasmittan.
Det var på onsdagens pressträff med FHM som Malmö hyllades.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Gisela Öst är förvaltningsdirektör på Hälsa vård och omsorg i Malmö.Foto: Malmö stad
Arkivbild på covid-19.Foto: Tanouchka / Colourbox

Nu hyllas Malmös agerande under corona.

Under dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten får flera av Malmös åtgärder beröm.

– Man har en väldigt stor bredd i insatser. Man jobbar med rutiner och arbetssätt, kompetensutveckling av personal och fokuserar också mycket på ledarskapet, säger Iréne Nilsson Karlsson, expert vid Socialstyrelsen.

Folkhälsomyndigheten har presskonferens varje dag klockan 14 kring coronapandemin, och på tisdagen stod Malmö i fokus. 88 nya dödsfall i covid-19 har registrerats det senaste dygnet, enligt myndigheten. Totalt har nu 3 831 personer bekräftats döda.

Anders Tegnell uppgav på mötet att Stockholm fortfarande har flest antal fall. 

Han uppmärksammade också hur viktigt det är att äldreboenden kommer i gång med provtagning. 

– Personalen måste vara väldigt uppmärksamma på symptom hos dem som bor på de här boendena. Äldre kan ha väldigt vaga symptom, säger han och fortsätter:

– Här är ett område där det fortfarande finns viss förbättringspotential.

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på SocialstyrelsenFoto: Socialstyrelsen / Socialstyrelsen

Större trygghet på Malmös äldreboenden

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, påpekade att det ser väldigt olika ut runtom i landet, och Malmö är ett positivt exempel när det gäller att skydda brukare från covid-19. 

– Vi försöker fånga upp lite exempel som kan vara intressanta för att ge en bra helhetsbild, säger hon.

– Då har vi sett i statistiken att det ser relativt bra ut i Malmö, trots att det är en stor stad som har många utmaningar. Det har gjort oss nyfikna på hur man arbetar med covid-19 i Malmö när det gäller äldreomsorgen.

Det visade sig att det inte var en enstaka insats som låg bakom att äldre får bättre skydd i Malmö, utan flera olika, menar Iréne Nilsson Carlsson.

– Man har en väldigt stor bredd i insatser. Man jobbar med rutiner och arbetssätt, kompetensutveckling av personal och fokuserar också mycket på ledarskapet.

Malmö stängde äldreboenden innan regeringen

Gisela Öst, förvaltningsdirektör på Hälsa vård och omsorg i Malmö, deltog i mötet på länk.

– I nuläget har vi ett 30-tal personer med konstaterad i smitta i Malmö stad som finns i våra verksamheter. Vårt arbete startade tidigt i februari. Vi kunde då utifrån riskanalyser och scenarier tidigt plocka fram de riktlinjer och rutiner som vi ansåg behövdes för det fortsatta arbetet, sa hon under presskonferensen.

En förklaring till det låga antalet smittade är att Malmö låg steget före.

– Redan innan regeringen fattade beslut om besöksförbud hade vi starka restriktioner om att inte komma på besök på våra vårdboenden, konstaterar Gisela Öst.

Hon poängterar att regionen och primärvården samarbetat bra, också en del av förklaringen. Dessutom har man rekryterat ny personal som haft viss vårdkunskap men också fått utbildning med fokus basal hygien och skyddsutrustning.

– På de boenden som har blivit fria från smitta har vi sett att en snabb isolering, hög kompetens, att inte arbeta med friska och sjuka under pågående arbetspass samt ett nära ledarskap har haft en stor betydelse för att minska smittspridningen, säger hon.

Nu har Danmark börjat lätta på restriktionerna.