Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Nu har jag råd att besöka min dotter"

Skulder hade alltid varit en del av hans liv, ända sedan barnsben. Att han tog kontakten med "Lyxfällan" handlade mest om att han ville styra upp alla fakturor.

Men Tommie Rylin, 25, fick ut något mer av programmet.

– Jag fick reda på saker om mig själv som jag inte hade reflekterat över tidigare, säger han till Kvällsposten.

I kvällen avsnitt av "Lyxfällan" i TV3 medverkar Tommie Rylin från Oskarshamn. Han berättar att det var tur att man valde att ta sig an hans fall.

Innan Patrik och Magnus besökte honom var han på väg att få sitt tredje barn, trots att han aldrig hade betalat en räkning.

– De var till stor hjälp förstås. När jag kontaktade dem var det för att jag behövde kunna hantera alla fakturor samt de inkassobolag som hörde av sig. Men de såg något mer, ett beteende som jag var tvungen att förändra för att allt skulle hålla ihop. Det blev en väckarklocka, säger Tommie.

Skuldsatt från start

Problemen med skulder går långt tillbaka för honom. Under hans uppväxt hade hans mamma problem med skulder, och för honom var en ansträngd ekonomi vardag.

Vad som var självklart för vilken annan tonåring som helst, var främmande för Tommie.

– När jag fyllde 18 tyckte mamma att jag skulle ha en mobil. Hon köpte både mobil och abonnemang till mig och sa att hon skulle betala för det, men det gjorde hon ju inte. Redan där satt jag i skuldfällan. Jag tänkte att det skulle lösa sig när jag fick ett fast jobb, men problemet var ju större än så, säger han och fortsätter.

– Jag har ju en dotter som bor med sin mamma i Göteborg. Nu klipptes väl programmet lite märkligt, men det var så att när vi båda hade tid att ses så saknades det pengar för min del. Och med tanke på att jag har ett jobb och att hon går i skolan fanns det begränsade möjligheter, även om man bortser från de ekonomiska problemen. Nu sågs vi senast under sportlovet när hon var här, och i dag har jag råd att träffa henne när tillfälle ges.

Programmet blev räddningen

I dag känner Tommie Rylin att han har blivit vuxen. Synen på ekonomi har förändrats och han berättar att det känns skönt när fakturorna är betalade, jämfört med tidigare då de samlades på hög.

Han vågar knappt tänka på vad som hade hänt om inte Lyxfällan hade kommit till undsättning.

– Med tanke på hur nere jag var innan de kom hit så vet jag inte om jag hade klarat det. Breven från inkasso hade ju fortsatt att trilla in, och det hade varit bortom min kontroll. I värsta fall hade kanske Jessica (sambon) lämnat mig, och då hade möjligheterna att få en ny bostad varit små med tanke på min ekonomiska historia. Det här blev min räddning.

"Lyxfällan" sänds i kväll kl 20.00 i TV3.


Följ Kvällsposten på Facebook och få senaste nyheterna i ditt flöde

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!