"Det är alltid kul att Bleking lyfts fram, vi gläds självklart åt det", säger Anette Sandberg, kommunikationschef i Karlshamns kommun i Blekinge. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP"Det är alltid kul att Bleking lyfts fram, vi gläds självklart åt det", säger Anette Sandberg, kommunikationschef i Karlshamns kommun i Blekinge. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
"Det är alltid kul att Bleking lyfts fram, vi gläds självklart åt det", säger Anette Sandberg, kommunikationschef i Karlshamns kommun i Blekinge. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
"Jag tycker det är häftigt. Det ska vi vara stolta över", säger Emma Alf, 36, som är kock och kallskänka. Här med barnen Gustaf, 2, och Freya, 4. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP"Jag tycker det är häftigt. Det ska vi vara stolta över", säger Emma Alf, 36, som är kock och kallskänka. Här med barnen Gustaf, 2, och Freya, 4. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
"Jag tycker det är häftigt. Det ska vi vara stolta över", säger Emma Alf, 36, som är kock och kallskänka. Här med barnen Gustaf, 2, och Freya, 4. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
Adrienne Josephine Alice föddes den 9 mars. På måndagen meddelade morfar kungen att prinsessan blir hertiginna av Blekinge – landskapets första. Foto: PHOTO@ROYALCOURT.SE / PHOTO@ROYALCOURT.SEAdrienne Josephine Alice föddes den 9 mars. På måndagen meddelade morfar kungen att prinsessan blir hertiginna av Blekinge – landskapets första. Foto: PHOTO@ROYALCOURT.SE / PHOTO@ROYALCOURT.SE
Adrienne Josephine Alice föddes den 9 mars. På måndagen meddelade morfar kungen att prinsessan blir hertiginna av Blekinge – landskapets första. Foto: PHOTO@ROYALCOURT.SE / PHOTO@ROYALCOURT.SE

Nu har Blekinge fått sin första hertiginna

Publicerad
Uppdaterad

Blekinge har fått en ny hertiginna.

Nyfödda prinsessan Adrienne Josephine Alice är landskapets första – någonsin.

– Det är alltid kul att Blekinge lyfts fram, vi gläds självklart åt det, säger Anette Sandberg, kommunikationschef i Karlshamns kommun i Blekinge. 

Prinsessan Adrienne föddes den 9 mars. Hon är tredje barnet till prinsessan Madeleine och Chris O'Neill – och kungaparets sjunde barnbarn.

Men den nyfödda kungligheten är också Blekinges första hertiginna, det meddelade morfar kung Carls Gustaf under en konselj på måndagen. 

– Nu blir de säkert glada i Blekinge, sa statsminister Stefan Löfven (S) vid ett pressmöte på måndagen.

Och det stämmer.

"Det är alltid kul att Bleking lyfts fram, vi gläds självklart åt det", säger Anette Sandberg, kommunikationschef i Karlshamns kommun i Blekinge.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

– Det är alltid kul att Blekinge lyfts fram, vi gläds självklart åt det, säger Anette Sandberg, kommunikationschef i Karlshamns kommun i Blekinge.

Hon menar att Blekinge fått en del kunglig uppmärksamhet genom åren. Kungen har fiskat lax i Mörrum, drottning Silvia har besökt naturparken Eriksberg, kronprinsessan Victoria invigde natrurreservatet Stärnö-Boön i Karlshamns kommun och prins Carl Philip gjorde sin värnplikt i Karlskrona. 

– Men prinsessan Madeleine har inte synts till, så nu var det dags, säger Anette Sandberg.

Även övriga Karlshamnsbor tycker att det är på tiden att landskapet får sin hertiginna.

– Jag tycker det är häftigt. Det ska vi vara stolta över, säger Emma Alf, 36, som är kock och kallskänka. Här med barnen Gustaf, 2, och Freya, 4.

"Det är positivt och trevligt att kungafamiljen väljer Sveriges trädgård, som ju Blekinge brukar kallas för", säger Christine Svanberg, 58, som jobbar vid Tullverket.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Hon får medhåll av Christine Svanberg, 58, som jobbar på Tullverket.

– Det är positivt och trevligt att kungafamiljen väljer Sveriges trädgård, som ju Blekinge brukar kallas för, säger Christine Svanberg, 58, som jobbar vid Tullverket.

"Det är kul, och all publicitet är ju bra", säger Andreas Olsson, 27, drifttekniker i Karlshamn.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Anna Palm, M-kommunalråd i Höör i Skåne men också styrelsemedlem i Rojalistiska föreningen, tycker att valet är bra.

– Det betyder ganska mycket i turismhänseende. Det är alltid intressant för utländska turister. För dem är det rojalistiska lite spännande och statushöjande, säger hon.

Även på sociala medier uppmärksammades valet.

"Sitter och bubblar av glädje över att Blekinge äntligen har fått en hertiginna! Stort grattis till prinsessan Madeleine och Chris O'Neill för er vackra dotter, och stort grattis till Blekinge!", skriver Adam Jansson (KD), ordförande för KDU i Blekinge, på Twitter.

"På tiden för alla oss med hjärta som klappar för fina Blekinge", skriver miljöminister Karolina Skog (MP) på Twitter.

"Det är spännande och positivt. Min man följer kungafamiljen mer än jag, men det är roligt att det uppmärksammar Blekinge", säger Marita Ferm Walldén, 51, förskollärare i Karlshamn.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Bara 141 kvinnor i Sverige har Adrienne som tilltalsnamn, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). 2 600 heter Josephine. Alice, däremot, var vanligaste namnet för nyfödda flickor förra året, skriver TT.

LÄS MER: Familjen samlas för Maddes och Chris nya prinsessa 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag