Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu har Altin, 18, utvisats: ”Var livrädd och ledsen”

Altin fick ett nytt hjärta i Sverige – nu har han utvisats
Foto: Privat / Privat
Planet lyfte från Kastrup 09.35. Foto: PHILIP DAVALI /TT NYHETSBYRÅN

Läkarnas sista vädjan var förgäves. Inte heller advokaternas kamp under natten gav resultat. 

Under morgonen har hjärttransplanterade Altin Vitia, 18, utvisats. 09.35 lyfte planet mot Seribien och nu har han en ytterst osäker tid framför sig. 

– Jag pratade med honom på flygplatsen innan han skulle gå på planet, han var ledsen och livrädd, säger Anna Ekvall, Altins advokat.

Kampen pågick in i det sista för att stoppa utvisningen av hjärttransplanterade Altin, 18, till Seribien. 

Men tidigt i morse plockades han upp hemma i Lund och fördes till flygplatsen. 09.35 lyfte planet som, enligt hans läkare, tar honom mot en ytterst osäker framtid. 

BAKGRUND

När Altin Vitia besökte Malmö med sin familj 2015 blev han plötsligt allvarligt sjuk. Läkarna såg ingen annan utväg än en hjärttransplantation. 

I dag är Altin 18 år gammal, och beroende av medicin och läkarkontroller.

Men Migrationsverket har beslutat att Altin ska utvisas till Serbien.

Vård för transplanterade finns inte alls i Altins hemland Kosovo. Migrationsverket har gjort bedömningen att Altin har rätt till vård i Serbien trots att han inte är medborgare och helt saknar anknytning till landet. 

Enligt Altins läkare finns det information som tyder på att medborgare i Kosovo som inte är etniska serber har mycket svårt att få medicinsk hjälp i Serbien annat än genom inofficiella kanaler och mutor. 

Anna Ekvall, Altins advokat, pratade med honom strax innan planet skulle lyfta. 

– Vi har haft kontakt in i det sista. Han var livrädd och ledsen och kände sig väldigt ensam. Han hade gråten i halsen, säger hon. 

– Men jag tyckte mig också höra att det fanns ett fokus på att klara det här, han måste ju det. Det är en överlevnadsinstinkt som slår in. 

Altin Vitia, 18, fick ett nytt hjärta som 15-åring i Sverige och behöver specialistvård. Något läkarna tror att han inte kan få i Serbien. Foto: Privat

Saknar id-handlingar

Under natten har Anna Ekvall gjort allt för att få Migrationsverket att ändra sitt beslut. En ny hindersanmälan skickades in. 

– Det vi främst har tryckt på är att han inte har några handlingar. Inte ens en legitimation. Det är ju självklart för alla att man inte reser till ett främmande land utan ID-handlingar, säger Anna Ekvall. 

– Han ska ju söka vård och där och då måste man självklart identifiera sig. 

Enligt Migrationsverkets kommunikationsdirektör, Fredrik Bengtsson, är Altins fall komplicerat fall.

– Det är svårt att få hela bilden i ett komplext ärende. Det är ingen som ifrågasätter allvaret i hälsotillståndet eller oron från den här familjens sida. Men den här praxisen är väldigt tuff. Förenklat kan man säga att om det finns vård någon annanstans än i Sverige som personen kan få ta del av, då kan svenska myndigheter inte bevilja uppehållstillstånd. 

Anna Ekvall jobbade hela natten för att hindra utvisningen av Altin, 18. Foto: PRESSBILD

”Ska hålla honom vid liv”

Anna Ekvall berättar att läkarteamet i Lund som har behandlat Altin inte är tillfreds med avrapporteringen. De har inte haft någon personlig kontakt med någon vårdgivare eller läkare med de specialistkunskaperna som krävs för att utföra rätt behandling. 

Vad händer nu med Altin?

– Svenska ambassaden ska vara där när han landar. Men sen tar det slut, vi vet inte längre än så. 

Och ert arbete för Altin, vad kan ni göra för honom från Sverige?

– Vi fokuserar på att få tillbaka honom så fort som möjligt. Vi ska göra allt vi kan för att försöka hålla honom vid liv.