Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu går det fortare över Stora Bält

Nu kan man passera Stora Bält ännu snabbare än tidigare.Foto: Pressbild

Bilister som inte kunnat komma över Stora Bält-bron snabbt nog får nu chans att glädjas.

Tack vare tekniska landvinningar höjs den högsta tillåtna farten vid betalstationen.

År efter år ökar trafiken på Stora Bält-bron som förbinder Jylland med Fyn, numera är det mer än fyra gånger så många bilar som passerar bron jämfört med hur det såg ut när den öppnades 1998.

Den ökade trafikmängden har också lett till köer i flaskhalsen som uppstår vid betalstationen när allt fler bilister har trängts för att komma förbi.

Trycket lättas på bron

Men nu ska trycket lättas hoppas i alla fall de ansvariga för bron. Detta eftersom det nu för tiden är möjligt att köra på som vanligt och låta betalningen administreras genom registreringsplåten. Den som har anmält sig för att betala med brobizz eller via regplåten kan därmed köra i en expressfil där farten nu höjs från 30 till 50 km/h. Om allt fungerar som det ska är de tillfälliga stoppen vid bommarna historia.

Tanken är att ju fler som släpps igenom på kortare tid, desto mer kan man minimera väntetiden.

– Det är en framtidssäkrad betalstation, säger Jens Kjær Nielsen, chef för betalstationen, i ett pressmeddelande.

Enligt chefen för betalningsanläggningen på Stora Bält-bron, Jens Kjær Nielsen, är nydaningen ett tecken på att betalstationen är framtidssäkrad.Foto: Pressbild

Stora Bält-bron uppmärksammades nyligen i andra sammanhang sedan det kommit fram att flera kunder fått betala helt fel pris för sin överfart eftersom deras fordon av misstag tagits för att vara större än vad de var.

På Öresundsbron mellan Sverige och Danmark har det sedan något år varit möjligt att registrera sin resa med fordonets registreringsplåt.