Nu försvinner lägret i Malmö: "Allt ska rivas"

Här håller en grävmaskin på att riva migrantlägret.
Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli
Grävmaskinerna möttes med stor upprördhet när de rullades in på tomten.
Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince

Avhysningen på migrantlägret i centrala Malmö genomfördes tidigt på tisdagsmorgonen. Samtidigt som de sista migranterna lämnat lägret och gått till stadshuset för att demonstrera åkte grävskoporna in för att börja upprensningen på tomten.

Det var vid 04-tiden på måndagsnatten som aktionen att avhysa migranterna på Sorgenfri inleddes.

Polisen började föra upp ett stängsel mot Industrigatan och vid 05 bad de samtliga att lämna området inklusive journalister. Migranterna plockas enligt Matias Rankinen ut en och en. Utanför står ett 40-tal aktivister och ropar "en för alla, alla för en".

Stämningen på platsen var då hätsk men inte aggressiv.

Runt klockan 08-30 kördes en grävskopa in på migrantlägret, signalen var tydlig. Lägret ska rivas.

Trots detta fanns det en del migranter som vägrade lämna sina bostäder. Ett 30-tal av de boende vägrade först att lämna tomten men efter resonemang samlade de ihop sina tillhörigheter och gick.

Samtidigt som vräkta migranter och aktivister gav sig i väg i ett spontant demonstrationståg mot stadshuset började rivningen på tomten. Bland annat Grävskopor och bärgare fanns på plats för att genomföra arbetet.

En process över flera dagar

– Allt ska rivas och bäras ut, berättade Jeanette Silow, avdelningschef Miljö- och hälsoskydd Malmö stad tidigare på morgonen.

Insatsen med att riva lägret förväntas pågå under flera dagar. Polisen kommer att vara kvar för att bistå Malmö stad i arbetet så länge det behövs.

Grindarna till tomten Brännaren 19 stängdes efter att de sista migranterna lämnat platsen.

Beskedet från polisen är att ingen kommer att släppas tillbaka in genom grindarna.

Under förmiddagen monterades starka stålkastare upp inne på och utanför tomten. Samtidigt gick Malmö stads gulklädda personal runt bland skjulen för att skapa sig en bild av arbetet som ligger framför dem. Utanför staketet stannar fortfarande en och annan Malmöbo till för att titta och ta bilder.

De personer som sovit på lägret flyttade sig till Stadshuset, där de spenderade natten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!