Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu följer Coop efter Ica – hjälper djuren i torkan

Coop Kristianstad Blekinge erbjuder matsvinn till böndernas djur.
Per-Ola Färdig tycker det är bra att alla hjälper till. Foto: Privat
Torkan har lett till att bönderna har foderbrist. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Ica Kvantum i Ystad bestämde sig i helgen för att skänka överbliven frukt och grönt till bönder med foderbrist.

Coop i Kristianstad och Blekinge var inte sena på att följa trenden – nu erbjuder alla deras 18 butiker sitt matsvinn.

– Vi har läst att det skulle bli jobbigt med foder, och tänkte: vad kan vi bidra med, säger Per-Ola Färdig, marknadschef. 

Torkan som härjar har blivit ett problem för de svenska bönderna - och det finns en stor brist på foder. För att hjälpa sina lokala bönder och djur med mat har flera livsmedelsbutiker nu ställt upp och erbjudit frukt och grönt som blivit över.

Ica Kvantum i Ystad bestämde sig i helgen för att bjuda in bönder till att hämta överbliven frukt och grönt varje dag, utom tisdagar, efter klockan 14.

– Nu är läget lite akut. Mina medarbetare tog initiativet i helgen och la ut det i två Facebookgrupper – och det fick spridning. I går ska det ha varit någon och hämtat frukt. Vi får se hur många som kommer, har butikschefen Christian Olofsson tidigare sagt till Kvällsposten. 

Hela 18 butiker är med och erbjuder överbliven frukt och grönt till böndernas djur. Foto: Coop Kristianstad Blekinge

Enorm respons

Nu har Coop i Kristianstad och Blekinge också beslutat sig för att hjälpa till. På deras Facebook-sida la de ut en annons med rubriken "Se hit alla bönder i Kristianstad, Blekinge, Östra Göinge och Mellanskåne – vi i Coop Kristianstad Blekinge har bestämt oss för att hjälpa er så gott vi kan under den foderkris som uppstått".

 Responsen blev helt enorm! Vi har 18 butiker, och hälften av dem har redan fått flera samtal från bönder, säger Per-Ola Färdig, marknadschef på Coop Kristianstad Blekinge. 

Men det är inte bara bönderna som blev glada över Coops erbjudande, utan i kommentarsfältet på Facebook flödar det med positiva gensvar.

– Väldigt många har skrivit att de tycker initiativet är bra, och det är väldigt kul att höra, säger Per-Ola Färdig.

 

LÄS MER: Efter torkan: Coops beslut ska stötta svenska bönder  

Erbjuder hjälp så länge det behövs

Coop Kristianstad Blekinge meddelar att de kommer erbjuda sitt matsvinn så länge det behövs, och så länge efterfrågan finns.

– Annars kommer vi inte så nära våra bönder så det är fint att knyta en kontakt, och vi tycker det är super att alla kan ställa upp och hjälpa varandra när det krisar, säger Per-Ola Färdig. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!