Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu flyttas HBTQ-tavlan – här är kyrkans förklaring

Tavlan har fått kritik.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
S:t Pauli kyrka i Malmö.
Foto: Elvira Lagerström Dyrssen

Elisabeth Ohlsons Wallins tavla ”Paradiset” som porträtterar två samkönade par och transpersoner fått kritik för att ha satts upp i S:t Pauli kyrka.

Nu flyttas den – eftersom ormen kan tolkas som ond. 

– Jag insåg inte först komplexiteten, säger kyrkoherde Per Svensson i ett pressmeddelande.

Sedan tavlan hängdes upp lagom till första advent har ”Paradiset” varit föremål för debatt. Bilden föreställer två samkönade par och transpersoner i paradiset. 

Präster i församlingen har fått ta emot hot – och krav att flytta tavlan har lyfts fram. 

Lundabiskopen Johan Tyrberg har också varit skeptisk:

– En gnostisk tavla hör inte hemma i Svenska kyrkan men jag har ännu inte gjort en analys, har han tidigare sagt till den kristna tidningen Dagen. 

Flyttas

Och nu kommer beskedet från Svenska kyrkan.

Efter att frågan lyfts till högsta nivå har man beslutat att flytta tavlan, som Svenska kyrkan själv berättar om.

- Vi har lyssnat på den kritik som framkommit. Och vid närmare analys av tavlan, har jag som ytterst ansvarig för Svenska kyrkan Malmö, beslutat att låta tavlan få en annan slutgiltig placering än i kyrkorummet då tavlan har för många obesvarade frågor, säger kyrkoherde Per Svensson.

I den analys som gjorts framgår det att de homosexuella paren i konstverket är helt okontroversiellt. 

I stället är det ormen i bilden som ställer till det. 

Ormen kan stå för ondska, och det kan i sin tur tolkas som att transpersonen är ond eller djävulen. I pressmeddelandet skriver Svenska kyrkan att ”Det kan Svenska kyrkan absolut inte stå för”. 

Komplexitet

Vidare skriver Svenska kyrkan att äpplet i bilden kan symbolisera kunskap, som i sin tur kan ställa frågan om vems kunskap bilden vill berätta. 

”Sammantaget kan så många olika tolkningar göras där flera perspektiv kan bli vanskliga, vilket gör att Svenska kyrkan inte kan står för innehållet. Framförallt går tavlan emot traditionen om hur djävulen och kunskap tolkas.”, skriver Svenska kyrkan. 

– Jag insåg först inte komplexiteten, säger kyrkoherde Per Svensson.

– Men vid närmare eftertanke och omsorgsfull diskussion med ledningen, finns det inget annat alternativ än att flytta tavlan från kyrkorummet. 

Per Svensson vill understryka att flytten av tavlan inte har något att göra med var Svenska kyrkan står gällande HBTQ-frågor.

– Just nu planerar vi bland annat för deltagandet i den årliga Pridefestivalen i juni. Kyrkans teologiska grund är oerhört viktig, också i vår samtid. Vi kommer att fortsätta arbetet med HBTQ-frågorna med eller utan tavlan i kyrkorummet.

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.