Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu finns Tinder för vänner – börjar i Skåne

Appen har exploderat sedan den lanserades i början av december.
Foto: Kvp
Melanie Aronson kom på idén till appen när hon flyttade till Skåne.
Foto: Privat
I appen kan man bläddra efter hundratals personer med liknande intressen som man själv angett.
Foto: Skärmdump

Efter att ha flyttat till Skåne tyckte amerikanska Melanie Aronson att det var svårt att hitta nya vänner. Idén föddes till appen "Panion", en slags mötesapp för vänskap.

Nu har den lanserats – och Malmö är en av huvudstäderna.

– Att ha en vision och sen 2,5 år senare se den i verkligheten är väldigt häftigt, säger Melanie Aronson.

Appen Panion, en slags vänskapsversion av dejtingappen Tinder,  släpptes nyligen i apphandeln tillgänglig världen över. Vad många inte vet är att den utvecklades i Skåne, vilket även Sydsvenskan skrivit om.

Idén kom när den amerikanska fotografen och filmaren Melanie Aronson flyttade till Skåne och Malmö för tre år sedan. Hon upplevde att det var svårt att hitta nya kompisar och märkte att flyktingar hon intervjuade i sina studier hade samma problem.

– Jag testade dejtingappar för att hitta vänner men de fokuserade på bilder och när man ska hitta en vän är det ju inte så mycket deras bilder utan intressen och aktiviteter som är intressant, säger Melanie Aronson.

Gratis för alla 

Hon började klura på en prototyp för en app där personer skulle kunna hitta vänner med gemensamma intressen i närheten. Efter att ha fått ihop nog med pengar till projektet kunde hon anställa en person som skulle bygga appen rent tekniskt.

Den 6 december lanserades Panion gratis i appstore och intresset har exploderat. Mellan 200 och 400 personer ansluter sig per dag och Melanie har börjat arbeta heltid – bara med appen. Nu är Panion uppe i 12 000 användare.


LÄS OCKSÅ: Allt fler väljer Kvällspostens app

Till en början är målgruppen invånare i Malmö, Köpenhamn och Stockholm eftersom det är där de flesta intressenterna har varit, men man kan registrera sig över hela världen.

– Vi fokuserar på det till en början. Den här typen av app vill ju påverka samhället så att folk känner sig mindre ensamma, mer aktiva och kan mötas på ett sätt som inte är romantiskt och baserat på ålder och kön. Det är bara underbart att fler och fler använder den och kan få hjälp av den.

Säkerhetsperspektiv

Till en början går den bara att ladda ner om man har en Iphone men i takt med att appen växer tänker Melanie att även funktionerna kommer utvecklas. 

– Man måste börja litet eftersom vi inte har så mycket pengar eller ett stort team bakom oss. Jag önskar jag kunde uppfylla användarnas alla förväntningar i morgon men det går inte. Men appen har funktioner där medlemmar har möjlighet att påverka själva, på så sätt kan den gro i varje riktning, säger hon.

Något som alltid är en nackdel med virtuella mötesplatser är att människor kan utge sig för att vara någon de inte är. Melanie Aronson säger att de ständigt arbetar med att utveckla appens säkerhet. 

– Det här är ju en kvinnostartad app och vi vet hur det är att stöta på läskiga människor ute i världen. Vi har verktyg i appen för att kommunicera med medlemmarna om något inte är bra. Men man ska alltid träffas i en offentlig miljö, vara försiktig och följa magkänslan, säger Melanie Aronson.MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!