Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Walls sista sms från ubåten

Peter Madsen satt inledningsvis med armbågarna på bordet och släppte inte åklagare Jakob Buch-Jepsen med blicken. Foto: Helen Rasmusen
Åklagare Jacob Buch-Jepsen anländer till rättegången.Foto: / Christian Ornberg
Peter Madsen misstänks för att ha mördat Kim Wall. Nu börjar rättegången.Foto: / IBL/POLFOTO
Journalisten Kim Wall mördades i augusti förra året i samband med att hon jobbade med ett reportage om Peter Madsen och hans egenkonstruerade ubåt.Foto: TOM WALL
Peter Madsen förhördes av åklagare Jakob Buch-Jepsen efter lunch under den första rättegångsdagen.Foto: Helen Rasmusen
Polisens tekniker har undersökt ubåten Nautilus minutiöst.Foto: JACOB EHRBAHN / AP TT NYHETSBYRÅN
Åklagare Jacob Buch-Jepsen.Foto: / Christian Ornberg
1 / 8

I dag började rättegången mot Peter Madsen.

I rättegångssalen har åklagaren berättat om hur Peter Madsen hade Kim Walls blod på sig, när han togs upp ur den sjunkande ubåten.

Ett av de sista sms:en som skickades från Kim Wall var till hennes pojkvän: "Jag lever fortfarande". Själv har Madsen erkänt att han ljög om Kim Walls död.

– Jag berättade inte sanningen eftersom jag inte ville dela med hela världen vilket förfärligt sätt som Kim Wall dog på, säger Peter Madsen.

Peter Madsen misstänks ha dödat den svenska journalisten Kim Wall. Han misstänks dessutom för att ha utsatt henne för ett sexuellt övergrepp och för att ha styckat hennes kropp och dumpat kvarlevorna i Öresund.

Brotten ska ha begåtts på Peter Madsens egenkonstruerade ubåt UC3 Nautilus.

När Peter Madsen satte sig i rättssalen uppträdde han lugnt, klädd i en svart tröja och glasögon. Den danske uppfinnaren följde vad som hände i rätten och iakttog den som talade vid tillfället.

Peter Madsen anlände till rätten klädd i en svart tröja och glasögon.Foto: Helen Rasmusen
Peter Madsen satt inledningsvis med armbågarna på bordet och släppte inte åklagare Jakob Buch-Jepsen med blicken.Foto: Helen Rasmusen
Åklagare Jakob Buch-Jepsen.Foto: Helen Rasmusen

Kim Walls sista sms

Redan den 24 mars förra året tog journalisten Kim Wall en inledande kontakt med den nu mordåtalade Peter Madsen om en möjlig intervju, men det blev inte av.

LÄS MER: Kim Walls sista uppdrag

 

Först på torsdagen den 10 augusti, nästan fem månader senare, hade de kontakt igen. Klockan 16.38 ringde Kim Wall till Peter Madsen. Samma dag skickade han ett meddelande till henne att ubåten var i gott skick och att han väntade på Wires reporter. 

Minuten senare svarade Kim Wall: "Fantastiskt, är bara några minuter bort".

Enligt åklagaren är detta den enda inledande kontakten mellan de två. Någon övrig kontakt ska inte ha funnits mellan dem.

Klockan 20.15 på kvällen den 10 augusti, då Kim Wall åkte ut på Öresund tillsammans med Madsen, skickade Kim Wall flera sms till sin pojkvän från ubåten:

"Jag lever fortfarande", "Men vi dyker nu", "Jag älskar dig!!!!" och "Han har tagit med sig kaffe och kakor".

Ubåten fångades på bild på väg ut till havs. Man ser Kim Wall och Peter Madsen stå i luckan ner i ubåten.Foto: LÄSARBILD

Delar av Peter Madsens egen Iphone har lyckats återskapas av polisen. På telefonen ska det, 16 timmar innan ubåtsfärden med Kim Wall, ha sökts efter material som visar tortyr och mord på kvinnor. Även orden "halshugga flicka" ska den danske uppfinnaren ha sökt på. 

Efter att ubåten försvunnit, hittades Madsen, förmiddagen därpå, blodig – blodet kom enligt åklagaren från Kim Wall.

 

LÄS MER: Kim Walls pojkvän – om den sista kyssen

 

Vid undersökningen av Madsen fann polisen sädesvätska i hans underkläder. På frågan om den hamnat där i samband med sökningarna svarar dansken att han inte vet när sädesvätskan har hamnat i underkläderna. 

Men strax därefter började bevisen mot uppfinnaren att trilla in.

I en dator som tillhör Madsen ska filer i en mapp med namnet "stab" ha hittats – det engelska ordet för "hugg".

Peter Madsens dator togs i beslag kort efter Kim Walls försvinnande.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Åklagaren Jakob Buch-Jepsen möttes av ett stort pressuppbåd innan rättegången startade.Foto: Christian Örnberg

Peter Madsen hade Kim Walls blod på sig

Den 11 augusti hävdade Madsen att han hade släppt av Kim Wall vid en restaurang på Refshaleøen.

Jakob Buch-Jepsen visade under rättegången upp en bild på Peter Madsen, tagen strax efter att han kom i land efter räddningspådraget då ubåten sjönk. 

– Här ser vi en bild på Peter Madsen. Han har blod på sig, som senare visar sig tillhöra Kim Wall, sa åklagaren.

 

LÄS MER: Vännerna hade avskedsfest innan Wall klev på ubåten

 

Vid de inledande tekniska undersökningarna av Madsen visade det sig att han hade skador på armarna. På hans kläder hittades blodstänk.

Omfattande skador har dessutom hittats på Kim Walls kropp, menar Jakob Buch-Jepsen, som redogjorde skadorna i detalj. I ubåten hittades Kim Walls kläder, samt fyra hårtester, som åklagaren använder som bevis för att hävda att hon befann sig i ubåten vid dödstillfället.

Hur Kim Wall miste livet är ännu inte fastslaget. Men den rättsmedicinska undersökningen tyder på att hon med högsta sannolikhet har dött genom att hennes hals skars av, eller genom kvävning.

I den psykologiska undersökningen har detaljer framkommit om Madsens tillstånd.

– Han framstår som svårt sexuellt avvikande. Han har narcissistiska psykopatiska drag, han framstår som en patologisk lögnare, säger åklagaren Jakob Buch-Jepsen.

Läkarna bedömer att det finns hög risk att Peter Madsen kan begå liknande handlingar, om han försätts på fri fot.

Peter Madsens advokat: "Inga starka bevis"

Betina Hald Engmark tog tidigt under sin redogörelse upp faktumet att Peter Madsen har ändrat sin historia om natten på ubåten. Hald Engmark underströk också att bevisen mot hennes klient är indicier, och inte särskilt starka var för sig.

Advokaten ifrågasatte åklagarens åtalspunkter och menade att det råder osäkerhet huruvida rubriceringarna är korrekta eller inte. Främst syftade hon på misstankarna rörande det sexuella övergreppet – då det inte är fastställt om det skedde när Kim Wall var i livet, eller när hon var död.

– För att man ska straffas krävs det att en handling är fysisk beröring av en person, som är livet, säger hon. 

– Oavsett allt annat är dödsorsaken okänd.

Peter Madsens advokat Betina Hald Engmark var under första rättegångsdagen kritisk mot åklagarens bevisning.Foto: JOHAN NILSSON/TT / NYHETSBYRÅN

Madsen: "Inte lust att berätta hur Kim Wall omkom"

På torsdagseftermiddagen var det dags för Madsen själv att höras i rättssalen – han nekade, precis som tidigare, till mordet på Kim Wall.

– Jag har inte lust att berätta hur det gick till när Kim Wall omkom. För jag visste att hon var död och inte kom tillbaka. Allt är förfärligt, jag vet inte var jag ska börja. Det finns inte något värre för en sådan som mig att segla ut med två personer, och komma hem med en. Jag ville inte att något skulle hända henne.

Madsen uttryckte sin sorg över Kim Walls bortgång.

– Jag vill dela med världen hur förfärligt det var att Kim Wall omkom. Jag berättade inte sanningen eftersom jag inte ville dela med hela världen vilket förfärligt sätt som Kim Wall dog på. Särskilt inte hennes anhöriga. Jag vill skona världen från det förfärliga som har skett.

Hittade Kim Wall livlös

Han menade även att de flera dödsförklaringar som har getts gällande Wall i själva verket är en och samma förklaring. Madsen står fast vid att den svenska journalisten dog som följd av en olycka ombord på ubåten. På rättegången berättade han att ubåtens lucka fastnade, med anledning av ett undertryck i farkosten.

Han berättar att han bär skuld eftersom han visste om felet men trots det åkte ut med ubåten.

– I flera månader har jag haft klart för mig att Nautilus haft de här farliga egenskaperna, men jag löste det inte.

 

LÄS MER: Detta har hänt i Kim Wall-fallet 

 

Den danske uppfinnaren hävdade att när han sedan kom ner i ubåten så låg Kim Wall där livlös och att var övertygad om att hon var död.

– Jag hade inte möjlighet för mig att få upp henne, säger Peter Madsen och hänvisar till att det är trångt i ubåten och att det man måste klättra flera meter upp i luften för att ta sig ut.

Att Kim Walls kvarlevor slängdes överbord i Køgebukten var, enligt Peter Madsen, en slump.

– Jag ville bara ha bort henne från ubåten.

Åklagaren frågade Madsen om det förekommit någon sexuell kontakt mellan Madsen och Kim Wall men det förnekade Madsen helt.

Peter Madsen vände i stället frågan om eventuella sexuella motiv mot åklagaren.

– Ska jag bli bekymrad över dig, för att du tänker så?, säger Peter Madsen till åklagaren.

Han förnekade även att han skulle ha bundit Kim Wall i annat syfte än att försöka lyfta upp henne ur båten.

Skulle tillbaka till sina vänner

Peter Madsen berättade också att han tidigare åkt ut med runt 250 kvinnor i sin ubåt.

Den danske uppfinnaren beskriver Kim Wall som ett nyfiket sällskap. Hon skulle efter ubåtsturen tillbaka till sina vänner på Refshaleøn.

– Planen var att Kim Wall skulle vara tillbaka före solnedgång. Hon var ett bra sällskap, hon var nyfiken och ställde många frågor och jag har mycket att berätta, säger Madsen.