Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu får tågvärdarna lov att gå och kissa

Äntligen paus. Tågvärdarna ska inte behöva arbeta mer än max två och en halv timme innan de får rätt till lagstadgad kisspaus, enligt ett färskt domslut.Foto: BILDBYRÅN
Tvisten om rätten till kisspaus på de sydsvenska regionaltågen har pågått i flera år mellan facket och tågbolaget Arriva.Foto: Shutterstock

Personalen ombord på pågatågen ska inte behöva arbeta mer än två och en halv timme i sträck utan möjlighet att gå på toaletten. Det har förvaltningsrätten kommit fram, rapporterar Skånska Dagbladet.

Tvisten om rätten till kisspaus på de sydsvenska regionaltågen har pågått i flera år mellan facket och tågbolaget Arriva, som hävdat att personalen kan använda kundtoaletterna ombord på tågen.

Bolaget har också pekat på att tågen i genomsnitt ändå inte rullar mer än två timmar i sträck.

Domstolen anser däremot att kundtoaletterna är olämpliga för personalen, som bör kunna gå på speciella personaltoaletter.

Max två och en halv timme

Dessa finns dock bara på vissa stationer och enligt domen måste nu arbetsgivaren ordna så att det inte går mer än två och en halv timme i sträck utan att personalen får möjlighet att använda dem.

Företagets invändning att det kan bli dyrt avfärdas av chefsrådman Ulrika Geijer.

– Beslutet innebär en tydlig förbättring av arbetsmiljön. Pågatågen är en relativt omfattande verksamhet med många anställda, säger hon till tidningen.

– Den mindre ökning av personalen som bolaget anser blir en följd av beslutet är därför helt rimlig.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!