Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu får du inte lov att mata ankorna i dammen längre

I Stadsparken i Lund sitter det en skylt som uppmanar besökare att inte mata ankorna med bröd. Foto: Djurens rätts Facebook
Hanna Blücher, vice ordförande i Djurens rätt i Lund tycker att det är bra att skylten sitter uppe. Foto: Privat

”Nej tack, inget bröd!”

Så lyder skylten som ska få Lundaborna att sluta mata gräsänderna med bröd. 

– Vi har drivit frågan länge och är jättepositiva till skylten, säger Hanna Blücher, vice ordförande i Djurens rätt i Lund.

I onsdags la Djurens rätt ut en bild på sin Facebook-sida med ett foto på en gräsand och uppmaningen ”Nej tack, inget bröd”. Skylten som delades sitter uppe i Stadsparken i Lund.

– Vi har drivit frågan länge och är jättepositiva till skylten. Bröd innehåller inte den näringen som änderna behöver, säger Hanna Blücher, vice ordförande i Djurens rätt i Lund.

På skylten står det också vad man kan mata änderna med istället; frön och frukt. Men Hanna Blücher säger att det finns ännu bättre mat att ge fåglarna för de som fortfarande vill mata dem.

– Majs, havre, korn och frön är bra för dem. I Stadsparken bor flest gräsänder och de äter också små insekter och kräftor. Men bröd står inte direkt på deras meny.

"Det här känns lite löjligt"

Många har reagerat på bilden, och lagt en kommentar i kommentarsfältet. En kvinna skriver:

"Det är klart de kan äta bröd, bara de har tillgång till annat också. Vilda fåglar har det sommartid. Det här känns lite löjligt."

Men Hanna Blücher håller inte med.

– Jag kan förstå vad de menar. De vill göra något snällt mot djuren men de gör dem bara en otjänst, säger hon.

En av konsekvenserna som kan ske om man matar änderna med för mycket bröd är något som kallas "änglavingar". Fåglarnas vingar blir då deformerade på grund av näringsbrist och tillslut kan de inte längre flyga. 

Liknande skyltar sitter redan uppe i både Malmö och London och Hanna Blücher hoppas på att fler ska anamma idén.