Nu börjar jakten på vargen Kynna igen

Publicerad
Uppdaterad
Kynnavargen är fredlös igen.
I morgon börjar den nya skyddsjakten i Kronoberg.
Naturvårdsverket har gett 300 licensierade skyttar tillstånd att döda den snart tvååriga vargtiken fram till första december.
Själv har Kynna nu rivit ihjäl närmare 30 får inom sitt revir sedan mitten av augusti.
Kvällsposten har kartlagt vargens framfart sedan hon i maj trampade in i Sydsverige på sin vandring från familjeflocken i Kynna vid svensk-norska gränsen.
Fårägarna som drabbats och som begärt den förlängda skyddsjakten pekar på att situationen med varg i Småland är fullkomligt ohållbar. Att det inte är realistiskt att tro att alla tusentals fårhagar går att hägna in med dyra elförsedda rovdjursavvisande stängsel.

"Trist situation"

Efter Kynnas senaste angrepp i helgen och under veckan har opinionen delvis svängt till förmån för de utsatta tamboskapen och deras djurhållare. Förståelsen för skyddsjakten har ökat.
- Det är egentligen en trist situation. Kynna är en frisk och smart dam som gör precis det som hennes natur och instinkt påbjuder. Visst är hon värd att få leva och bilda familj i sitt nyskapade revir. Men det fungerar inte här, säger Rune Håkansson, som än en gång får leda jakten på den gäckande vargen.
Rune är också länsstyrelsens besiktningsman av rovdjursskadade tamboskap. I förrgår var han i Pjätteryd och inspekterade den förödelse Kynna orsakat i en fårbesättning.
- En liten sällskapsflock av tackor och lamm som hjälper markägaren att hålla landskapet öppet och som är en stor trivselfaktor för de närboende. Kynna dödade två får, rev två andra, som kanske måste avlivas. En tacka och ett lamm är försvunna, fortsätter Rune Håkansson.

Har erbjudit hjälp

Rovdjursföreningen och andra frivilliga har erbjudit sig att hjälpa till med att stängsla in de mest utsatta fårdistrikten inom Kynnas revir. Även viltvårdare hävdar att det är en framkomlig väg och att den borde prövas innan ett genetiskt praktexemplar av varg skjuts just i de delar av landet där EU och svenska rovdjursutredningar pekar på att en familjeflock mycket väl kan etableras.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag