Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu blir smuggelspriten till klimatsmart biogas

Bara under 2019 beslagtog Tullverket nästan 300 000 liter alkohol.Foto: Tullverket
Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef för Tullverket region Syd.Foto: Pressbild / Tullverket

När Tullverket tidigare stoppade smugglare hälldes den olagliga alkoholen ut.

Men inte längre. Genom en ny anläggning blir hundratals liter alkohol i stället till biogas.

– Det är väldigt positivt att vi kan ge tillbaka till samhället, säger Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef i region Syd, till SVT.

Tullverket påbörjade sitt projekt med att göra all beslagtagen alkohol till biogas för lite drygt ett år sedan. Konverteringen sker på en återvinningsstation i Skåne.

Bara under 2019 beslagtog Tullverket lite drygt 300 000 liter alkohol, merparten öl (215 000 liter) och starksprit (46 500 liter). Majoriteten av alla beslag görs i Skåne eller Blekinge.

– Tidigare kunde vi bara återanvända starkspriten, så då försvann all öl och vin ut i tomma intet. Det är väldigt positivt att vi kan ge tillbaka till samhället på det sättet, säger Martin Petersson, till SVT Nyheter Helsingborg.

Tullverket beslagtar stora mängder alkohol varje år. Här en bild från våren 2017, när en så kallad spritbuss stoppades.Foto: Tullverket

Tobak går till värmeverk 

Förutom att göra klimatsmarta drivmedel av beslagtagen smuggelsprit ser den skånska anläggningen även till så Tullverkets material blir källsorterat.

– Tidigare var tulltjänstemännen tvungna att öppna alla ölburkar för hand och sprätta upp alla bag-in-boxar för att få ut plasten, så det har förbättrat arbetsmiljön med, säger Martin Petersson.

Förutom all smuggelsprit får även beslagtagen tobak numera en ny hantering. Det skickas nämligen numera vidare till ett värmeverk, skriver Beernews.

TV: Björn Ranelid överraskar – dyker upp i helt nytt sammanhang

Dyker upp i det okända Malmöbandets video

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!