Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här har polisen stoppat de internationella stöldligorna

Villainbrotten i Sydsverige har minskat med 34 procent de senaste två åren.Foto: NILS PETTER NILSSON
Det är mycket tack vare kommunpoliserna som inbrotten minskar.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Statistiken visar på en positiv trend när det kommer till villainbrott i Sydsverige.

Inbrotten i villor har gått ner med 34 procent, de senaste två åren.

Detta är bland annat tack vare de välförberedda kommunpoliserna.

Antalet bostadsinbrott ökar i nästan hela landet – förutom i Sydsverige. Inbrotten i villor har gått ner med 34 procent de senaste två åren.

Det är kriminella ungdomar och missbrukare som står för den ena halvan av inbrotten, skriver SVT. Det märks särskilt av när elever är långlediga från skolan, som vid höst- och jullov. Ungdomsrotlarna har av den anledningen fått förstärkning.

– Men framför allt jobbar kommunpoliserna med kommunerna för riktade insatser mot just ungdomar generellt, säger Göran Landvall, nationellt sakkunnig hos polisen.

Ligorna bekämpades

Den andra hälften som begår inbrotten utgörs av välorganiserade internationella stöldligor. Polisen i Sydsverige har på ett framgångsrikt sätt bekämpat ligorna, vilket är en av de största anledningarna till varför statistiken har förbättrats.

– Vi kanske inte vågar säga att vi skrämt bort dem. Men vi har lyckats avbryta deras kedja när de är på turné. Och när det detta sker avbryter vi också en serie av brott som skulle ha inträffat.

Tack vare kommunpoliserna

Kommunpoliserna har enligt Göran Landvall en stor betydelse för den positiva utvecklingen. I sydligaste Sverige introducerades kommunpoliserna i ett tidigt skede, vilket resulterade i ett försprång i jämförelse med resten av landet.

– De var förberedda så att man inte stod på ruta ett när den nya organisationen infördes.

 

Här minskar antalet inbrott som mest

Karlskrona: 60 procent

Kalmar: 56 procent

Helsingborg: 47 procent

Växjö: 42 procent

Malmö: 33 procent