Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu blir det dyrt att fimpa på gatan – böter införs

Nu kan det bli dyrt att fimpa på gatan.
Foto: Colourbox
Trelleborg inför böter för att kasta fimpar eller snus på gatan.
Foto: Colourbox

Från och med nästa år kommer det vara belagt med böter att kasta fimpar eller snus på gatan i Trelleborg, skriver Trelleborgs Allehanda

Kommunen hoppas att detta även ska leda till en minskning av andra former av nedskräpning.

– Det är inte ett förbud för att vi ska få intäkter utan vi ska uppmana människor att ta vara på sin egen snus och fimp, säger Fredrik Geijer, kommundirektör i Trelleborg till tidningen. 

Det är i dag redan förbjudet att kasta fimpar och snus på gatan i Trelleborg, men kommunen tror att ett förtydligande skulle leda till en större medvetenhet om problemet.

– Får vi bort fimparna blir det kanske lite mindre rökning, det är av den anledningen också, säger Bertil Larsson (Söderslättspartiet), kommunstyrelsens vice ordförande, till tidningen.

De nya ordningsföreskrifterna kommer att vara på plats under 2019. 

En miljard fimpar

Kastade fimpar är ett stort problem i Sverige. Det kastas drygt en miljard fimpar på marken i Sverige varje år. Av all nedskräpning står tobaksrelaterat skräp för ungefär 80 procent. I världen slängs cirka 4 500 miljarder fimpar per år enligt nätverket Clean up the World.

Polis har sedan 2011 haft möjlighet att bötfälla personer som skräpar ner. Fimpar har tidigare varit ett undantag i nedskräpningslagen. 

– All nedskräpning är förbjuden, men man kan inte bestraffas för att ha kastat en fimp eller ett kolapapper eftersom småskräpet inte är straffbelagt. Det är tokigt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent till SVT Nyheter Småland.

Miljöfarlig nedskräpning

Cigarettfimpen är ett farligt skräp för naturen. Filtret i cigaretten är gjord av plasten cellulosaacetat. Där fastnar ämnen som är farliga för rökarens lungor. Men i filtret fastnar även ämnen som är farliga för naturen, bland annat kadmium som finns i batterier.

Det tar ungefär 1-5 år för en cigarettfimp som slängts i naturen att brytas ner till mikroplast. Plasten i filtret bryts även det ner till mikroplast, som i sin tur försvinner efter ungefär 100 år.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!