Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu avgörs striden kring det giftiga dricksvattnet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Dricksvattnet i Kallinge och Ronneby förgiftades. Tusentals hann dricka det.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I dag hålls den sista förhandlingsdagen i tingsrätten om det förgiftade dricksvattnet i Kallinge och Ronneby, men ingen verkar tro att det tar slut där.

– Vi kommer att ta detta till Högsta domstolen om det krävs, sade Herman Afzelius, vars 11-åriga dotter har höga halter av ämnet PFAS i blodet, när rättegången startade.

Det var i december 2013 som Brantafors vattenverk utanför Kallinge i Blekinge stängdes av sedan man hittat allt för höga värden av PFAS-kemikalier i dricksvattnet.

Under våren 2014 visade det sig att många boende i Kallingeområdet hade kraftigt förhöjda halter av PFAS i blodet och Försvarsmakten tog därefter på sig ansvaret. 

De förklarade att ämnet kom från brandskum som använts på flygbasen F17 på 1980-talet och som letat sig ner till grundvattnet. 

Sedan dess har 165 privatpersoner fört en rättsprocess mot det kommunala vattenbolaget Miljöteknik för att det under årtionden pumpat ut det förorenade vattnet. Det dröjde dock ända till den 8 februari i år innan rättegången påbörjades i Blekinge tingsrätt.

– Är den här förgiftningen en personskada? Det är huvudfrågan, sade advokat Göran Starkebo, som företräder privatpersonerna, när rättegången drog i gång.

Herman Afzelius, 44, är ordförande för PFAS-föreningen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Inte slutpunkten?

I dag hålls den sista förhandlingsdagen, men det är troligt att domen kommer att överklagas till hovrätten.

– Vi kommer att ta detta till Högsta domstolen om det krävs. Vi är starka. Tiden är inga problem för oss, sade Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen, till TT.

Hans 11-åriga dotter har höga halter av ämnet PFAS i blodet

– Hon kommer vara över 40 innan hon har normala nivåer i kroppen igen, har han sagt till Kvällsposten.

Kommunen bestrider skadeståndsskyldighet och båda parter anser sig finna stöd för sin sak i såväl svensk som internationell forskning.

– Det finns juridiska element i det här fallet som är värt att pröva på en högre nivå. Så juristen i mig säger att det finns anledning att ta det här vidare, men jag kan inte uttala mig i den egenskapen. Jag vill att vi får en ände på det, men med det sagt har jag svårt att se att tingsrätten är slutpunkten för det här, har kommunjuristen Mathias Kågell-Landgren tidigare sagt till TT.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Ellie hade oförklarliga blåmärken – visade sig vara leukemi.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!