Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu åtalas Bandidos tidigare president

Jan Tinndahn var under en följd av år Europapresident för Bandidos och den som byggde upp verksamheten i Sverige. I dag uppger han själv att han är sjukpensionär med en lön på 4 000 kronor i månaden.
Foto: Stefan Söderström
MARDRÖMSFÄRD. Den förre Europapresidenten i Bandidos Jan Tinndahn var förare av den stora Audi Q7 som körde av vägen och voltade flera gånger i Malmö. Hans medpassagerare skadades svårt och avled två år senare. Nu åtalas Tinndahn och riskerar enligt polisen ett längre frihetsstraff.

Nu åtalas Bandidos tidigare Europapresident Jim Tinndahn, 53, för den allvarliga olyckan 2012, då hans passagerare skadades allvarligt.

Polisen misstänker att han körde drogpåverkad och för fort – sannolikt i så hög hastighet som 179 km/h.

Tinndahn säger sig inte minnas olycksförloppet och förnekar att han var påverkad.

- Nej, jag var inte påverkad. Jag tar en medicin, men man får köra bil på den, sa han till Kvällsposten efter olyckan.

Den förre Europapresidenten i Bandidos Jim Tinndahn, 53, var påverkad av narkotika när han krockade, enligt polisutredningen. Blodprover efter olyckan visar att han hade "bensoylekgonin och tetrahydrocannabinol i blodet, som är narkotika", skriver åklagaren Ericka Olivares i stämningsansökan.

Tinndahn misstänks dessutom har kört extremt fort vid olyckstillfället.

"Minns inte"

I stämningsansökan skriver åklagaren att Jim Tinndahn misstänks ha kört sin bil "långt överstigande de tillåtna 70 km/h". Data som polisen begärt ut från kommunen visar att en bil passerat platsen i 179 km/h klockan 02.02 samma natt. En hastighetskabel som låg över vägbanan mätte hastigheten på alla fordon och polisen tror att det fordon som höll 179 kilometer i timmen var Tinndahns Audi Q7.

Jim Tinndahn har fått ta del av uppgiften i polisförhör, och fått frågan om det var han som kört så fort.

– Jag minns inte vilken hastighet jag höll, svarade han då.

Carlos Åkesson som satt på passagerarplats vid olyckan skadades allvarligt och avled senare. Efter tre års väntan åtalas nu Jim Tinndahn för grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik. Enligt polisens bedömning riskerar den förre Bandidosledaren upp till två års fängelse.

Det var vid tvåtiden på natten den 7 oktober 2012 som den dramatiska trafikolyckan inträffade i närheten av shoppingcentret Emporia i Malmö.

Bandidos expresident hade besökt en stor fest i Bandidos klubblokaler i Bunkeflostrand i södra Malmö och var på väg hem till Helsingborg.

Bilen trycktes upp mot räcke

I polisförhören har Tinndahn berättat att han inte kände Carlos Åkesson, men att han lät honom åka med i bilen eftersom de skulle åt samma håll.

På vägen in mot Malmö körde expresidenten fel, vilket ledde till att det uppstod en stressad situation i bilen.

– Passageraren viftade med armen och sa att vi skulle av till höger. Men jag minns att jag körde rakt fram, säger Tinndahn i ett av polisförhören.

När han kom in i rondellen trycktes Audin först upp mot ett räcke. Den fortsatte sedan rakt fram innan den gjorde en luftfärd och voltade nerför en slänt flera gånger.

På platsen fanns efteråt ett nerkört vägräcke på en 35 meter lång sträcka. Där fanns även djupa hål i marken och nedkörda skyltar.

Två taxichaufförer blev chockade vittnen till den våldsamma olyckan. Båda stannade sina bilar och rusade fram till det fullständigt kraschade fordonet.

– Jag såg att passageraren var mycket skadad, vittnar en av taxichaufförerna i ett polisförhör. Jag såg också mycket blod på golvet i bilen.

34-årige Carlos Åkesson klämdes fast i det illa tilltygade vraket och fördes så småningom med svåra skallskador i ambulans till sjukhuset. Jim Tinndahn hade tur och klarade sig undan med smärtor i ena armen.

Bara några dagar efter olyckan pratade Kvällsposten med expresidenten.

– Jag minns inte mycket av olyckan, bara att bakändan sladdade och att vi välte. Sedan krockade vi med vägräcket, sa han då.

Tinndahn berättade att alla airbags utlöstes samtidigt. När han själv vaknade såg han Carlos Åkesson ligga med ansiktet mellan framstolarna.

– Jag försökte knäppa upp säkerhetsbältet och rädda honom. Nu hoppas jag att min kompis klarar sig, sa expresidenten.

"Tar en medicin"

Tinndahn greps av polisen på platsen och vid ett drogtest upptäcktes tydliga spår av både cannabis och kokain i kroppen. Han delgavs så småningom misstanke om både grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada.

När han kommenterade olyckan i Kvällsposten förnekade han berusning.

- Nej, jag var inte påverkad. Jag tar en medicin, men man får köra bil på den, sa han då.

I januari i år sa Ola Stockelius, förundersökningsledare vid polisen i Skåne, att man inte längre visste var expresidenten befann sig. Det fanns en oro att han flytt till ett land utan utlämningsavtal med Sverige.

Nekar till brott

En process för att efterlysa Tinndahn över hela världen inleddes.

Efter uppmärksamheten i bland annat Kvällsposten hörde expresidenten dock av sig till polisen.

– Han ser fram emot att få en avslutning på ärendet, sa hans advokat Poul Hauch Fenger till Ekstrabladet vid det tillfället.

Hans svenska advokat Sven-Eric Ohlsson menade att hans klient inte alls hade hållit sig undan.

- Nej, vi var på ett förhör för tre år sedan. Sedan dess har vi inte hört något från svensk polis. Och om man inte kallas har man ingen anledning att ta kontakt med polisen, sa Ohlsson då.

Jim Tinndahn nekar till brott. Olyckan skyllde han på de smala däcken på bilen och att vägen varit feldoserad. Spåren av narkotika i kroppen sa han berodde på att han vistats i en lokal där många av gästerna använt droger.

Avled efter följdsjukdomar

Den 18 december förra året avled Carlos Åkesson på ett sjukhem i Helsingborg. Kroppen orkade inte längre och han drabbades av en rad följdsjukdomar.

– Vi hoppades i det längsta att han skulle bli bättre och tillfriskna. Men han kunde inte prata, inte äta och knappt röra sig. Det var inget värdigt liv på slutet, berättade Carlos pappa Hans-Åke Åkesson.

Kammaråklagare Ericka Olivares har inte ansett sig kunna bevisa att själva dödsfallet haft med olyckan att göra - och därmed inte heller kunnat väcka åtal för vållande till annans död.

Carlos Åkessons mamma Lena Nihlgård Åkesson säger till Kvällsposten att familjen inte orkar möta bilföraren i rätten.

– Vår son mötte ett värre straff än om han dödats direkt. Han blev ett kolli och pinades i två år innan han dog, det var ett ännu värre straff för både honom och familjen. Att åklagaren inte åtalar för vållande till annans död är för oss en gåta.

Tinndahn själv säger att han numera lever som sjukpensionär med en inkomst på 9 000 kronor i månaden. Han saknar fast adress och har lämnat ledarskapet inom Bandidos bakom sig. Han är dock enligt polisen fortfarande medlem i Bandidos. Jim Tinndahns inställning till misstankarna kvarstår.

– Han förnekar brott och förnekar även att han skulle ha varit påverkad. Det har han gjort hela tiden. Det är oklart vad som orsakat olyckan. Eventuellt kan det ha varit ett tekniskt fel, säger advokaten Sven-Eric Ohlsson som är Tinndahns ombud.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!