Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är prinsen ute och seglar igen

Med ett glatt humör seglade prins Joachim med Skoleskibet Danmark.Foto: HCQ-PICTURE / STELLA PICTURES
Prins Joachim brukar försöka besöka Skoleskibet minst ett par gånger om året. Foto: HCQ-PICTURE / STELLA PICTURES

Med lätta steg och vind i seglen steg prins Joachim i land i Köpenhamn efter att ha seglat med Skoleskibet Danmark.

Prinsen som är protektor för den seglande sjömansskolan har gjort det till en tradition att följa med eleverna på den sista sträckan av skolseglatsen.

Skoleskibet Danmark är ett skepp med anor, byggt 1932 i Næstved och tänkt att ersätta det sjunka och aldrig funna skolskeppet ”Köpenhamn”. Den tremastade fullriggaren är som namnet antyder ett skolskepp där upp till 80 elever kan få sin utbildning till lättmatros.

Den absoluta lejonparten av den fem månader långa utbildningen sker ombord på det anrika skeppet. 

Årets utbildning började den sista januari med viss skola i hamnen för att den 22 mars segla ut från hamnen i Frederikshavn. 

Skoleskibets seglats i Europa

Därefter seglade eleverna och den 16 man stora besättningen ut i Europa och tampades med vågor, väder och vind innan de bland annat lade till i Spanien och Portugal.

Prins Joachim är sedan flera år tillbaka protektor för Skoleskibet Danmark och har i den rollen skapat en kär och uppmärksammad tradition: På den sista sträckan av elevernas seglats - mellan Vebæk och Köpenhamn – är han själv med ombord för att hylla och stötta eleverna. 

Prins Joachim och de 80 eleverna samt den 16 man stora besättningen på Skoleskibet Danmark.Foto: HCQ-PICTURE / STELLA PICTURES

Möjligheten att få segla med de unga matroserna är helt uppenbart något som prinsen verkligen ser fram emot, enligt medierapporterna var det med ett brett leende på läpparna som prinsen kom till Vebæk i tisdags för att mönstra på Skoleskibet för den sista delseglingen till hemmahamnen i Köpenhamn 20 kilometer söderut där längtande anhöriga och vänner väntade på de nyutbildade matroserna.

Prinsessan Marie var inte med

Förra året fick prins Joachim också sällskap av makan prinsessan Marie och dottern Athena men i år klarade han av seglatsen på egen hand.

Även om prins Joachim har positiva känslor för Skoleskibet är utbildningsfartyget även platsen för en av de mer omtalade skandalerna han har varit inblandad i på senare år. I samband med att en reporter intervjuade prinsen vägrade han att svara på frågor så länge reportern duade honom.

Efter att klippet hamnade på nätet haglade kritiken över prinsen som av allmänheten beskrevs som en ”arrogant översittare”.

Men av de mörka tiderna syntes inget när prins Joachim mötte allmänhet och press på tisdagen, tvärtom var det med ett stort leende han gick i land i Köpenhamn.

Efter kramkalaset i Köpenhamn seglade Skoleskibet vidare till Frederikshavn på norra Jylland där eleverna officiellt mönstrade av.