Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu är han vän med Kim Walls föräldrar

Den danska polisutredningen under kommissarie Jens Møller Jensen har fått mycket beröm för sina resultat. Foto: JENS CHRISTIAN
När polisen fick visshet om att Kim Wall blivit mördad åkte spaningsledaren Jens Møller Jensen hem till hennes föräldrar i Skåne. Foto: TOM WALL
Jens Møller Jensen intervjuas i det nya numret av det danska magasinet Euroman, som kommer ut på torsdag. Foto: SKÄRMDUMP

Spaningsledaren Jens Møller Jensen, 60, vid Köpenhamnspolisen har under utredningen av mordet på Kim Wall fått en nära relation till hennes föräldrar.

– Vi pratar i telefon flera gånger om dagen, säger han till det danska magasinet Euroman.

Møller Jensen har även besökt familjen i deras hem i Skåne.

Fallet Kim Wall har nått upp i domstol efter sju månaders utredningsarbete. Den första rättegångsdagen i Köpenhamn i torsdags följdes av ett mycket stort medieuppbåd.

Trycket har varit hårt på spaningsledaren Jens Møller Jensen – men han har ändå under hela utredningsperioden ansträngt sig för att hålla offrets familj informerad.

Deras täta kontakt uppstod egentligen mest av en slump – eftersom Jens Møller Jensen inte hade tillräckligt med personal i tjänst fredagen den 11 augusti när allt började.

Hade lite ont om folk

– I normalfallet är det en utredare som har kontakten med den mördades familj och behåller den genom hela utredningen, säger Jens Møller Jensen till Euroman.

– Vi försöker verkligen följa regelboken. Men den fredag då fallet tar sin början har jag inte kallat in någon förstärkning. Det gör jag på lördagen när jag ber svensk polis att köra ut och informera Kim Walls föräldrar.

Redan på utredningens andra dag gav kriminalkommissarien föräldrarna en möjlighet att hålla personlig kontakt med honom.

– Jag sa till de svenska poliserna att de gärna fick ge föräldrarna mitt nummer, berättar han för Euroman.

LÄS OCKSÅ: Kim Wall hängiven reporter: ”Historier som ingen annan” 

Spaningsledaren Jens Møller Jensen, 60, vid Köpenhamnspolisen har under utredningen av mordet på Kim Wall fått en nära relation till hennes föräldrar. Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN

Tät kontakt i telefon

– Föräldrarna ringde rätt snart. Sedan dess har jag pratat med dem flera gånger om dagen. Då får man en ganska nära relation.

När en torso hade hittats i vattnet vid Amager – och DNA-jämförelse hade fastslagit att det var svenskans kropp – reste Jens Møller Jensen över till Sverige, hem till hennes familj.

Euroman skriver att polisen och föräldrarna satt och pratade om fallet – men även om många andra saker. De är nästan jämnåriga och hade en hel del gemensamt.

Jens Møller Jensen berättade för familjen att han ett par gånger om året brukar fiska lax i farvattnen alldeles utanför deras hem.

LÄS OCKSÅ: Åklagarens tunga bevis mot Peter Madsen 

För tungt att fortsätta

Enligt tidningen erbjöd sig Kims pappa då att vid tillfälle ta med Møller Jensen ut i båt och fiska.

Jens Møller Jensen berättar att han hanterat tunga utredningar om mord på unga människor även tidigare under sin långa karriär som polis.

Men det grova våldet i mordet på Kim Wall och föräldrarnas sorg har ändå påverkat honom. Han säger nu att det här fallet kanske blir hans sista större utredning.

– Jag går i pension senast när jag fyller 62. Då har jag jobbat i 37 år. Jag tycker att det känns för tungt att fortsätta med det jag gör i dag, säger Jens Møller Jensen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!