Den danska polisutredningen under kommissarie Jens Møller Jensen har fått mycket beröm för sina resultat. Foto: JENS CHRISTIANDen danska polisutredningen under kommissarie Jens Møller Jensen har fått mycket beröm för sina resultat. Foto: JENS CHRISTIAN
Den danska polisutredningen under kommissarie Jens Møller Jensen har fått mycket beröm för sina resultat. Foto: JENS CHRISTIAN
När polisen fick visshet om att Kim Wall blivit mördad åkte spaningsledaren Jens Møller Jensen hem till hennes föräldrar i Skåne. Foto: TOM WALLNär polisen fick visshet om att Kim Wall blivit mördad åkte spaningsledaren Jens Møller Jensen hem till hennes föräldrar i Skåne. Foto: TOM WALL
När polisen fick visshet om att Kim Wall blivit mördad åkte spaningsledaren Jens Møller Jensen hem till hennes föräldrar i Skåne. Foto: TOM WALL
Jens Møller Jensen intervjuas i det nya numret av det danska magasinet Euroman, som kommer ut på torsdag. Foto: SKÄRMDUMPJens Møller Jensen intervjuas i det nya numret av det danska magasinet Euroman, som kommer ut på torsdag. Foto: SKÄRMDUMP
Jens Møller Jensen intervjuas i det nya numret av det danska magasinet Euroman, som kommer ut på torsdag. Foto: SKÄRMDUMP

Nu är han vän med Kim Walls föräldrar

Publicerad

Spaningsledaren Jens Møller Jensen, 60, vid Köpenhamnspolisen har under utredningen av mordet på Kim Wall fått en nära relation till hennes föräldrar.

– Vi pratar i telefon flera gånger om dagen, säger han till det danska magasinet Euroman.

Møller Jensen har även besökt familjen i deras hem i Skåne.

Fallet Kim Wall har nått upp i domstol efter sju månaders utredningsarbete. Den första rättegångsdagen i Köpenhamn i torsdags följdes av ett mycket stort medieuppbåd.

Trycket har varit hårt på spaningsledaren Jens Møller Jensen – men han har ändå under hela utredningsperioden ansträngt sig för att hålla offrets familj informerad.

Deras täta kontakt uppstod egentligen mest av en slump – eftersom Jens Møller Jensen inte hade tillräckligt med personal i tjänst fredagen den 11 augusti när allt började.

Hade lite ont om folk

– I normalfallet är det en utredare som har kontakten med den mördades familj och behåller den genom hela utredningen, säger Jens Møller Jensen till Euroman.

– Vi försöker verkligen följa regelboken. Men den fredag då fallet tar sin början har jag inte kallat in någon förstärkning. Det gör jag på lördagen när jag ber svensk polis att köra ut och informera Kim Walls föräldrar.

Redan på utredningens andra dag gav kriminalkommissarien föräldrarna en möjlighet att hålla personlig kontakt med honom.

– Jag sa till de svenska poliserna att de gärna fick ge föräldrarna mitt nummer, berättar han för Euroman.

LÄS OCKSÅ: Kim Wall hängiven reporter: ”Historier som ingen annan” 

Spaningsledaren Jens Møller Jensen, 60, vid Köpenhamnspolisen har under utredningen av mordet på Kim Wall fått en nära relation till hennes föräldrar.Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN

Tät kontakt i telefon

– Föräldrarna ringde rätt snart. Sedan dess har jag pratat med dem flera gånger om dagen. Då får man en ganska nära relation.

När en torso hade hittats i vattnet vid Amager – och DNA-jämförelse hade fastslagit att det var svenskans kropp – reste Jens Møller Jensen över till Sverige, hem till hennes familj.

Euroman skriver att polisen och föräldrarna satt och pratade om fallet – men även om många andra saker. De är nästan jämnåriga och hade en hel del gemensamt.

Jens Møller Jensen berättade för familjen att han ett par gånger om året brukar fiska lax i farvattnen alldeles utanför deras hem.

LÄS OCKSÅ: Åklagarens tunga bevis mot Peter Madsen 

För tungt att fortsätta

Enligt tidningen erbjöd sig Kims pappa då att vid tillfälle ta med Møller Jensen ut i båt och fiska.

Jens Møller Jensen berättar att han hanterat tunga utredningar om mord på unga människor även tidigare under sin långa karriär som polis.

Men det grova våldet i mordet på Kim Wall och föräldrarnas sorg har ändå påverkat honom. Han säger nu att det här fallet kanske blir hans sista större utredning.

– Jag går i pension senast när jag fyller 62. Då har jag jobbat i 37 år. Jag tycker att det känns för tungt att fortsätta med det jag gör i dag, säger Jens Møller Jensen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag