Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nu är det ute att sola topless på stranden

MODET KOMMER OCH GÅR. Jerker Nilsson, 48, har varit badvakt sedan 1976 och har sett badmodet ändras genom åren. Foto: Joachim Wall
Dagens kvinnor behåller överdelen och har hellre vita ränder än visar bara bröst bland andra badande. - De som badade topless på 80-talet gör det ofta fortfarande. Men de yngre har en annan syn, säger Jerker Nilsson, 48, som varit badvakt i Malmö sedan 1976.
Det frigjorda strandmodet som tog fart i början av 70-talet, som en följd av att kvinnorna alltmer slängde bh:n, är numera ett minne blott. Då befolkades T-bryggan på Ribersborg i Malmö av badande som alla var nakna på överkroppen, minns Jerker Nilsson som arbetar för Cityjouren, som ansvarar för Malmö kommuns sjukvårdsservice på stans stränder.
28 badvakter går i skift på stränderna i Klagshamn, Sibbarp, Ribersborg och på Scaniabadet ute i Västra hamnen.
- Själv gör jag fortfarande pass som badvakt och då är det Ribban som gäller. En gång Ribban, alltid Ribban, säger Jerker.

Modet ändras

Att strandmodet ändrats kan många badvakter i dag vittna om:
- Då på 70-talet var det massor av topplösa, men för 15 år sedan började det avta, säger John Allan Holm, som varit livräddare på Bellevue Strandbad norr om Köpenhamn sedan 1978, till danska nyhetsbyrån Newspaq.

Motkultur

Liknande tongångar hörs från danska Århus:
- Jag vet inte om folk är rädda för att visa brösten eller vad det är, säger livräddaren Steen Nielsen.

Däremot verkar nudist- och naturiststränderna vara välbefolkade, som den i Malmö nära Lagunen.
- Det finns en motkultur i nakenbadandet som kan ses som en motreaktion mot dagens många plastikoperationer, säger Michael Hviid Jacobsen, sociologi-professor på Ålborgs universitet till Ekstrabladet. Naturisterna dras också till den gemenskaphetsmiljö som finns kring att vara naken, att man bygger upp en vänskap kring ett intresse.
Kan man då inte hitta några toplessbadande i Malmö?

- Nej, inga utom naken- badarna. Och de som förr var vid T-bryggan har flyttat till Scaniabadet, säger Jerker Nilsson.