Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu ändrar M i Hörby sig om prideflaggan

Beslutet att förbjuda Prideflaggan från att hissas på stadshuset i Sölvesborg väckte en enorm uppmärksamhet för ett år sedan. Nu har Hörby kommun beslutat att flaggan inte ska hissas vid kommunhuset – och nu ångrar sig Moderaterna.
Moderaterna i Hörby tår inte längre bakom att hindra regnbågsflaggan från att hissas utanför kommunhuset.
Foto: Fanny Berg

Moderaterna i Hörby backar. De står inte längre bakom att stoppa regnbågsflaggan från att hissas utanför kommunhuset.

Under dagen har organisationer som Svenska kyrkan protesterat mot kommunstyrelsens beslut.

”Vi som företräder Moderaterna i Hörby står helhjärtat bakom partiets värderingar. Ärendet har gällt vilka principer som ska gälla för kommunens flaggning. Vår avsikt har aldrig varit att stoppa användningen av regnbågsflaggan. Därför backar vi från det beslutet, och kommer inte rösta för förslaget i kommunfullmäktige”, skriver Moderaterna i Hörby på Facebook, vilket Skånska Dagbladet uppmärksammat.

Därmed ser Sverigedemokraterna och SPI Välfärden (tidigare Sveriges pensionärers intresseparti), ut att förlora när kommunen ska rösta om ny flaggpolicy i kommunfullmäktige.

Klubbade ny flaggpolicy

Kommunstyrelsen i Hörby, som leds av SD, klubbade i måndags en ny flaggpolicy: Endast svenska flaggan och Hörbyflaggan får hissas i kommunala verksamheter – alltså inte den så kallade prideflaggan eller minoritetsflaggor.

Under onsdagen hölls en demonstration utanför kommunhuset för att protestera mot beslutet.

– Det är en dålig signal. Pride står för mångfald och det är väldigt viktigt, säger Marie Bergström, en av demonstranterna, till SVT Skåne .

Svenska kyrkan i Hörby, som ligger mitt emot kommunhuset, har i protest hissat sin egen regnbågsflagga. Men kyrkoherden Olof Sandström framhåller att det inte är riktat mot kommunen.

– Vi flaggar inte med den för att vi vill göra det mot kommunen utan vi flaggar för de värden prideflaggan står för, säger Sandström till SVT.

I kvällens Bara Nyheter: Prideflaggan stoppas i Hörby

Bland annat kvällens Bara Nyheter: Prideflaggan stoppas i Hörby.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!