Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Notan för Zlatan-statyn – kvarts miljon kronor

Dagens toppnyheter – inrikes
Glada miner när statyn invigdes i oktober.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nedsågad och bortforslad. Efter att ha sågats längs fotknölarna kördes resterna av statyn bort från Stadion tidigare i januari.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Minnena av Zlatan utanför Stadion i Malmö är få sedan resterna av den nedsågade statyn flyttats.

Men notan efter konstverket är större – drygt en kvarts miljon kronor beräknas statyn ha kostat under de 107 dagar den fanns på plats, skriver Sydsvenskan.

Vid lunchtid den femte januari lyftes den nedsågade bronsstatyn upp från marken och på en lastbil för vidare transport till hemlig plats för renovering. Det var kulmen på en flera veckor lång period av vandalisering av statyn som utlösts av att Zlatan Ibrahimovic meddelat att han numera är delägare i fotbollsföretaget Hammarby.

Efter diverse angrepp skedde det allvarligaste natten mot den 5 januari då någon eller några helt enkelt kapade statyn längs fotknölarna.

Dagen efter beslöt Malmö stad att flytta statyn, för att renoveras och på onsdagen 22 januari flyttades även själva fundamentet.

Fler kostnader kan komma

Sydsvenskan har nu tagit fram siffror på vad statyn har kostat skattebetalarna under de 107 dagar som gått sedan invigningen framför tusentals gäster och Zlatan själv den 8 oktober.

Enligt Malin Tykesson, kommunikationschef vid fritidsförvaltningen i Malmö stad, uppgår stadens samlade kostnader som kan kopplas till statyn under denna period till 228 700 kronor. Moms tillkommer.

Utgifterna fördelas på 85 000 kronor för bevakningen, att väktare har larmats ut när den attackerats.

Sanering från klotter beräknas till 17 700 kronor och sedan får man räkna med drygt 126 000 för bortforsling och renovering.

Skulpturen befinner sig just nu på hemlig plats och kommunen utesluter inte att det kan tillkomma ytterligare utgifter.

Planen för Zlatanstatyn

Enligt det beslut som kommunen tog när man valde att ta emot statyn i gåva från Svenska Fotbollförbundet uppskattades den årliga driften till drygt 15 000 kronor. Redan då tog man höjd för att kostnaden skulle kunna komma att öka på grund av vandalisering.

Efter renoveringen väntas statyn återvända till platsen utanför Stadion. Det enda som kan ändra det är ett nytt politiskt beslut. 

Efter uppståndelsen med Zlatans intåg i Hammarby har ett medborgarförslag ställts i Malmö med uppmaningen att flytta statyn till Stockholm. Frågan ska behandlas om några veckor.

Reporterns present till Zlatan – läsglasögon