Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kunglig lunchnota: minst 70 000 kronor

Anna Fransson, regionråd för Socialdemokraterna i Växjö.
Foto: Pressbild/Linda Himsel
Residenset i Växjö.
Foto: Google maps

När kungaparet besökte Kronoberg i samband med nationaldagen bjöds de på lunch – för 70 000 kronor. Något som regionrådet Anna Fransson (S) ifrågasätter.

– Det klart att det är tveksamt om man ska lägga så mycket på en lunch, säger Anna Fransson (S), som var en av dem som deltog i lunchen.

I juni fick Kronobergs län kungligt besök i samband med nationaldagen. Kungaparet började med att hälsa på glasbruket i Kosta där kungen fick delta i att tillverka ett verk. Efteråt begav sig kung Carl Gustaf och drottning Silvia till ett publikt nationaldagsfirande i Linnéparken i Växjö.

Senare bjöd länets landshövding, Ingrid Burman, på en ståtlig lunch på residenset i Växjö. Ett 70-tal gäster deltog. Bland annat representanter från Region Kronoberg, länets alla kommuner, föreningar, näringslivet och kulturpersonligheter. Dessutom deltog ett par personer från hovet.

Politikern ställer sig tveksam

Kungaparet besökte Kronobergs län i samband med nationaldagen.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Notan för hela den lyxiga lunchen gick på strax över 70 000 kronor vilket innebär att varje gäst åt och drack för 1000 kronor, det skriver Smålandsposten. Tre rätter serverades med både vitt och rött vin till. Regionrådet Anna Fransson (S) som deltog i lunchen ställer sig tveksam till kostnaden.

– Det var en trevlig lunch som var välplanerad och välregisserad. Men sedan är det klart att det är tveksamt om man ska lägga så mycket på en lunch, säger Anna Fransson.

Alkohol för 20 000

Enligt politikern var lunchen väldigt god och även om hon ställer sig tveksam till kostnaden så litar hon på att Länsstyrelsen vägt för- och nackdelar mot varandra. 

– Det är ju ett ställningstagande man har gjort hos Länsstyrelsen, det är de som har gjort den här bedömningen. Man får ju alltid väga för och nackdelar men länsstyrelsen har gjort den här bedömningen om vad som är lämpligt, säger Anna Fransson.

Lunchen bestod av tre rätter med råvaror från Småland och ostkaka till efterrätt. Enligt Smålandsposten serverade man bland annat alkohol för 20 000 kronor under lunchen, trots att den hölls mitt på dagen. 

– Vi gjorde en förfrågan om hur det brukar vara när kungen kommer på besök och det ses som kutym att man serverar något glas vin. Så vi följde de råden, men det kan vi alltid diskutera, säger landshövding Ingrid Burman, till tidningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!