Anna Fransson, regionråd för Socialdemokraterna i Växjö. Foto: Pressbild/Linda HimselAnna Fransson, regionråd för Socialdemokraterna i Växjö. Foto: Pressbild/Linda Himsel
Anna Fransson, regionråd för Socialdemokraterna i Växjö. Foto: Pressbild/Linda Himsel
Residenset i Växjö. Foto: Google mapsResidenset i Växjö. Foto: Google maps
Residenset i Växjö. Foto: Google maps

Kunglig lunchnota: minst 70 000 kronor

Publicerad

När kungaparet besökte Kronoberg i samband med nationaldagen bjöds de på lunch – för 70 000 kronor. Något som regionrådet Anna Fransson (S) ifrågasätter.

– Det klart att det är tveksamt om man ska lägga så mycket på en lunch, säger Anna Fransson (S), som var en av dem som deltog i lunchen.

I juni fick Kronobergs län kungligt besök i samband med nationaldagen. Kungaparet började med att hälsa på glasbruket i Kosta där kungen fick delta i att tillverka ett verk. Efteråt begav sig kung Carl Gustaf och drottning Silvia till ett publikt nationaldagsfirande i Linnéparken i Växjö.

Senare bjöd länets landshövding, Ingrid Burman, på en ståtlig lunch på residenset i Växjö. Ett 70-tal gäster deltog. Bland annat representanter från Region Kronoberg, länets alla kommuner, föreningar, näringslivet och kulturpersonligheter. Dessutom deltog ett par personer från hovet.

Politikern ställer sig tveksam

Kungaparet besökte Kronobergs län i samband med nationaldagen.Foto: KRISTOFER SANDBERG

Notan för hela den lyxiga lunchen gick på strax över 70 000 kronor vilket innebär att varje gäst åt och drack för 1000 kronor, det skriver Smålandsposten. Tre rätter serverades med både vitt och rött vin till. Regionrådet Anna Fransson (S) som deltog i lunchen ställer sig tveksam till kostnaden.

– Det var en trevlig lunch som var välplanerad och välregisserad. Men sedan är det klart att det är tveksamt om man ska lägga så mycket på en lunch, säger Anna Fransson.

Alkohol för 20 000

Enligt politikern var lunchen väldigt god och även om hon ställer sig tveksam till kostnaden så litar hon på att Länsstyrelsen vägt för- och nackdelar mot varandra. 

– Det är ju ett ställningstagande man har gjort hos Länsstyrelsen, det är de som har gjort den här bedömningen. Man får ju alltid väga för och nackdelar men länsstyrelsen har gjort den här bedömningen om vad som är lämpligt, säger Anna Fransson.

Lunchen bestod av tre rätter med råvaror från Småland och ostkaka till efterrätt. Enligt Smålandsposten serverade man bland annat alkohol för 20 000 kronor under lunchen, trots att den hölls mitt på dagen. 

– Vi gjorde en förfrågan om hur det brukar vara när kungen kommer på besök och det ses som kutym att man serverar något glas vin. Så vi följde de råden, men det kan vi alltid diskutera, säger landshövding Ingrid Burman, till tidningen.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag