Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Notan för hyrpersonal: 94 miljoner – på tre månader

Helsingborgs lasarett har störst problem i Skåne med att avveckla inhyrningen av vårdpersonal.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Akutmottagningen i Helsingborg sväljer stora resurser, menar sjukhuschefen.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Landstingen uppmanas att inte hyra in vårdpersonal.

Trots det ökar det på flera håll i Sydsverige – och i Region Skåne har man betalat nästan en miljon kronor om dagen för hyrpersonal det här året.

Samtidigt får inhyrd personal mycket högre lön än de fast anställda.

– Det är arbetsgivarna som bäddat för utvecklingen, säger Malin Tillgren, tillförordnad ordförande för Vårdförbundet i Skåne. 

För två år sedan fattade Sveriges kommuner och landsting (SKL) beslut om en nollvision när det kommer till inhyrning av personal inom vården. Målsättningen var att alla regioner skulle vara vara ”oberoende” av hyrpersonal senast den 1 januari 2019.

Målet har inte uppnåtts. På vissa håll har utvecklingen gått åt rätt håll och på andra har den mer eller mindre stått still.

En tredje kategori landsting har blivit sämre.

I Sydsverige sticker Kalmar och Skåne ut som regioner där andelen hyrkostnader bland personalen ökade under förra året.

Ökningen har fortsatt i Skåne under 2019. Under de första tre månaderna har kostnaden för inhyrning av vårdpersonal varit 94 miljoner. Det är en ökning med 30 miljoner jämfört med samma tidsperiod förra året – och innebär i genomsnitt nästan en miljon kronor varje dag.

Inhyrning av vårdpersonal i Sydsverige

Hyrkostnad som andel av landstingens personalkostnader – förändring från 2017 till 2018.


Blekinge: Minskar med nästan en procentenhet.

Halland: Minskar marginellt, och har nu under 4 procents andel inhyrd personal.

Kalmar: Ökar med en procentenhet. Är numera det sydsvenska landsting som lägger störst del på inhyrd vårdpersonal.
Kronoberg: Minskar med nästan en procentenhet. Lägger dock näst störst andel på inhyrning av personal av sydsvenska landsting.

Skåne: Ökar marginellt – och fortsätter att öka i början av 2019. Har dock fortfarande lägst andel inhyrd vårdpersonal jämfört med resten av landet.


Källa: SKL

Inhyrda sjuksköterskor ökar mest

Kostnaden för inhyrda sjuksköterskor har ökat mest, med 76 procent, motsvarade 20 miljoner kronor.

Det kan till stor del förklaras av att vissa sjukhus kostar på sig mer inhyrd personal än andra. I Skåne är Helsingborgs lasarett det som sticker ut mest.

I Helsingborg stod inhyrd vårdpersonal för över 4 procent av personalkostnaderna förra året, enligt Sydsvenskan. Det kan jämföras med Sus i Malmö och Lund där samma grupp stod för 0,83 procent.

– Det är inte bra. Under många år har vi haft en svår situation, med för få bemannade vårdplatser och en stor akutverksamhet, och av patientsäkerhetsskäl har vi inte kunnat avveckla hyrpersonalen, säger Harald Roos, sjukhuschef på Helsingborgs lasarett.

Harald Roos, sjukhuschef på Helsingborgs lasarett.
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

Stora löneskillnader mellan personal

På samma sjukhus har sjuksköterskornas massflykt varit påtaglig. Förra året valde 96 anställda av sjukhusets nära 900 sjuksköterskor att lämna lasarettet och Region Skåne, enligt SVT Nyheter Skåne.

– I förhållande till hur många som börjar är det fler som slutar, och på sikt är det inte hållbart, säger Harald Roos.

Många som slutat har varit missnöjda med att inhyrd personal tjänar betydligt mer. En inhyrd sjuksköterska kan tjäna över 30 000 kronor mer än en fast anställd.

– Det är demoraliserande, och många är uppriktigt frustrerade och irriterade. Några har slutat för att gå till bemanningsföretag och tjäna mer pengar, och det har jag förståelse för, säger han.

Negativ utveckling i Kalmar

Det är dock inte bara i Skåne som inhyrningen av personal fortsätter i oförminskad eller ökad takt.  

Några siffror för första kvartalet för 2019 är inte tillgängliga, men förra årets siffror visar att Region Kalmar också var ett landsting med samma utveckling. 

I övriga sydsvenska landsting – Halland, Kronoberg och Blekinge – gick utvecklingen åt rätt håll förra året. Men i Kalmar låg notan för hyrpersonal nära 200 miljoner kronor mot slutet av december. Det är näst sämst i landet.

– Det var ett stort generationsskifte som påverkade ökningen kraftigt förra året. Vi hade också en väldigt fin nedgång 2017, vilket gjorde uppgången extra stor, säger Helen Persson, HR-direktör i Region Kalmar.

Helen Persson, HR-direktör i Region Kalmar.
Foto: Pressbild

Kräver 10 000 mer i lön

Situationen med personalflykten och växande räkningar för inhyrd personal förvånar inte Malin Tillgren tillförordnad ordförande för vårdförbundet i Skåne.

– Vår syn är att utvecklingen beror på att arbetsgivare från början inte tagit hand om sina medarbetare och varit rädda om dem på ett bra sätt, säger hon.

Hon syftar på problem med arbetsmiljö, långa arbetsdagar och låg löneutveckling.

Vårdförbundet vill se en löneökning på 10 000 kronor för ”särskilt yrkesskickliga”, det vill säga äldre och mer erfaren vårdpersonal.

– Om arbetsgivaren ska bryta trenden krävs en rejäl lönesatsning. Det är frustrerande för många att se att arbetsgivaren kan ta in en inhyrd personal till ett högre pris, men inte ge anställda löneökning, säger hon.

Malin Tillgren, tillförordnad ordförande för Vårdförbundet i Skåne.
Foto: Anders Olsson

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!