Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norrmalmstorgs-rånaren om Hollywoodfilmen: ”Den är fel”

Han minns Norrmalmstorgsdramat
Jan-Erik Olsson berättar om sitt nya liv – 46 år efter Norrmalmstorgsdramat.
Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL

Jan-Erik Olsson, 78, var hjärnan bakom det världskända gisslandramat på Norrmalmstorg för 46 år sedan.

Nu berättar han om felaktigheterna i den nya Hollywood-filmen, pensionärslivet och varför vänskapen med Clark Olofsson förstördes.

– Jag tror att han är avundsjuk på mig, säger Olsson.

Sekunden som Jan-Erik Olsson klev in på Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm den 23 augusti 1973 kom hela hans kriminella liv att vändas upp och ned.

Han började med att avlossa en skottsalva i taket. Senare sköt han mot polisen med sin kpist. 

Ögonblicken finns med honom fortfarande.

– Jag minns det som om det vore i dag och så kommer det att vara fram till min död, säger han själv.

Olsson tog tre kvinnor i bankpersonalen som gisslan och krävde att den då fängslade Clark Olofsson skulle släppas in i banken. Där stannade de i fem dagar innan polisen släppte in gas i bankvalvet.

Rånet har efteråt blivit känt för att ge upphov till begreppet Stockholmssyndromet, ett psykologiskt fenomen som beskriver när gisslan börjar sympatisera med förövaren. 

Jag ser ingen substans i filmen. Jag kan inte säga att jag rekommenderar den för andra.

Ethan Hawke och Noomi Rapace i rollerna

Det 46 år gamla rånet har genom åren gett upphov till flera dramatiseringar av händelsen. 

Filmen ”Stockholm” – med de internationella stjärnorna Ethan Hawke och Noomi Rapace i huvudrollerna – hade svensk biopremiär i helgen. 

Jan-Erik Olssons karaktär spelas av Ethan Hawke och han har själv sett filmen, berättar han.

– Det var inte mycket till film... Jag fattar inte hur de tänkte, säger Olsson.

– Så som det är i filmen var inte alls så som det gick till på riktigt. Jag ser ingen substans i filmen, jag kan inte säga att jag rekommenderar den för andra.

Han nämner vissa scener och detaljer som inte stämmer överens med verkligheten, och att det mest var ”en jäkla massa snack” i filmen.

– Jag tycker det är väldigt konstigt att filmproduktionen inte kontaktade mig innan. Jag hade kunnat hjälpa dem rätta till det värsta.

LÄS MER: Recension: Rapace gör starkaste insatsen i film som känns osäker och trist  


Ethan Hawke och Noomi Rapace spelar två av huvudrollerna i ”Stockholm”.
Foto: Splash News
Filmen hade biopremiär i Sverige i helgen.
Foto: Copyright © Everett Collection / Everett Collect

Jobbar som bilhandlare – har dålig pension

Jan-Erik Olsson dömdes till tio års fängelse för rånet. 

Sedan han kom ut från fängelset har han försökt leva ett så vanligt liv som möjligt, menar han. Han flyttade till Thailand där han träffade sin fru, men paret bor nu i Mörarp utanför Helsingborg.

Där köpte han lokalen till en gammal blomsteraffär och har en egen firma som bilhandlare.

– Varje gång jag gör affärer med någon får de en kopia av min självbiografi ”Stockholmssyndromet”. En del hoppar till och frågar, är det verkligen du? De får en chock, men det är ofta positivt. En del tycker det är spännande.

Nu har en av hans söner tagit över verksamheten, men Jan-Erik Olsson hjälper till så mycket han kan.

– Jag kan inte sitta still även om jag snart är 79 år gammal. Sen har jag också en väldigt dålig pension, men jag gnäller inte för det. Jag har misskött mig. Alla gör sina val och jag gjorde fel val, säger han.

Jag vill inte träffa honom igen. Han har snackat en massa skit om mig.
Polisens första bild under gisslandramat. Bilden togs genom ett borrat hål – och man ser hur gisslan har snaror runt halsen. Clark Olofsson tittar fram bakom en pelare till höger.
Foto: POLISEN TT NYHETSBYRÅN
Här leds Janne Olsson ut av polisen efter fem dygn inne i bankvalvet.
Foto: BENGT O NORDIN / SVERIGES TELEVISION AB

Olsson om ex-kumpanen Olofsson: ”Ångrar att jag hjälpte honom”

Mycket har hänt sedan Norrmalmstorgsdramat för 46 år sedan. Under åren efteråt har de tidigare kumpanerna, Jan-Erik Olsson och Clark Olofsson, snarare formats till bittra fiender. 

– Många frågar mig om jag ångrar rånet, men det enda jag riktigt ångrar är att jag hjälpte knarksvinet ”Knark” Olofsson, som jag kallar honom, att komma därifrån, säger Olsson.

Clark Olofsson gick i sin tur hårt åt Olsson i sin självbiografi som kom ut 2015.

I den kallar han Jan-Erik Olsson för bland annat ”jävla dåre”, ”hönsatjyv” samt ”en blandning mellan uppblåst ego och förvirrad lismare”.

Jan-Erik Olsson:

– Jag vill inte träffa honom igen. Han har snackat en massa skit om mig, jag vet inte varför. Alla vet att jag ställde upp för honom. En del poliser har sagt till mig att de tror att han är avundsjuk på mig för att han suttit 30-40 år i fängelse.

Tror du att det ligger något i det?

– Jag tror det. Jag tror att han är avundsjuk. Han har kunnat följa mig och har sett att det har gått bra för mig, till skillnad från för honom.

Polisens bild på Jan-Erik Olsson i samband med gripandet efter gisslandramat på Norrmalmstorg.
Foto: POLISEN / TT NYHETSBYRÅN
Bilden visar hur Olsson sköt mot en kriminalinspektör inne på banken.
Foto: POLISEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressens löpsedel den 29 augusti 1973: ”I dag kan de berätta: Så levde vi som hans gisslan”
Foto: ALEXANDER DONKA

Har nio barn och 16 barnbarn

I dag försöker Olsson ha tankarna på annat håll. Han är dels ökänd bankrånare, nu skildrad i en internationell, påkostad film på vita duken.

– Man får leva med det, säger han.

Han är dels pappa till nio barn. Men det har även kommit 16 barnbarn och fem barnbarnsbarn.

– Vi håller just nu på att renovera ett hus i Mörarp, där ingen har bott på 50 år. Så mina pensionspengar går till det. Vi vill renovera så att mina barn ska få det så bra som möjligt den dagen jag piper i väg åt ett annat håll, för så kommer det ju att bli.

Trots att han fortfarande jobbar och har fullt upp börjar han känna av åldrandet, menar han.

Han berättar om smärtor i höfterna, en stelopererad rygg, ”ålderskrämpor” i allmänhet.

– Om man hade kunnat backa bandet 50 år hade jag varit tacksam. Men jag ska inte gnälla, det finns de som har det sämre. Jag lever ju.

Norrmalmstorgsdramat dag för dag

TORSDAG 23 AUGUSTI 1973

Vid tio på morgonen stegar en maskerad Janne Olsson in på Kreditbanken, skjuter skottsalvor i taket och tar gisslan.

Clark Olofsson, som satt fängslad i Norrköping, skickas till banken på eftermiddagen efter Olssons krav. Polisen tror inledningsvis att rånaren är en annan.


FREDAG 24 AUGUSTI 1973

Natten mot fredagen försöker en prickskytt skjuta Olsson, men Olofsson varnar honom genom att skjuta i väggen. Olofsson ringer till Sveriges Radio för att förklara att han försökte förhindra blodsutgjutelse. Strax efter klockan 19 smäller en bomb som Olsson gjort.


LÖRDAG 25 AUGUSTI 1973

På morgonen stängs dörren till valvet utifrån och gisslan är inlåst. Polisen installerar också avlyssningsapparater för att lyssna av valvet. Olsson tar av sig sin maskering.


SÖNDAG 26 AUGUSTI 1973

Klockan 21 börjar polisen borra i taket, ljudet är öronbedövande och gisslan skriker: ”Sluta borra! Sluta borra!” Polisen tror att någon blir våldtagen. Olofsson och Olsson barrikaderar dörren inifrån med tunga möbler.


TISDAG 28 AUGUSTI 1973

Polisen borrar under natten ett tredje hål i taket. Olsson skjuter upp i hålet och träffar en polis. Vid 18-tiden slutar radion att sända direkt från Norrmalmstorg, eftersom polisen förstått att det finns en radio i valvet. Men de hann höra att ambulanser kommit till torget, så gasen var väntad. Klockan 21 börjar tårgasen strömma in. Olofsson skriker: ”Vi ger oss!”. Även Janne skriker samma sak. Olsson leds ut i handbojor ungefär klockan 21.40 och därmed var Norrmalmstorgsdramat över.

Foto: Skärmdump

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!