Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nöjesparken är öde
– monstren står kvar

I rätt ljus och i rätt vinkel skulle denna T-rex fortfarande kunna skrämma brallorna av en icke förberedd skogsflanör.Foto: Calle Bergendorff
Detta exemplar har under åren utvecklat ett behov av visst stöd. Gapet är det dock inget fel på.Foto: Calle Bergendorff
Det var inte bara dinosaurierna som skulle locka folk till Dinoland.Foto: Calle Bergendorff
Han ser snäll ut, trots tänderna. Och jämfört med kändisen från Jurassic Park så är exemplaret i Åstorp betydligt mindre.Foto: Calle Bergendorff
Trots att de sett bättre dagar inger figurerna en viss respekt. Om inte annat på grund av sin matchvikt.Foto: Calle Bergendorff
På nära håll ser man att någon en gång lagt ganska stor kärlek på att utforma figurernas skräckinjagande käftar.Foto: Calle Bergendorff
Temaparkens plats på tronen blev kortvarig.Foto: Calle Bergendorff
1 / 7

Dinoland skulle rida på Spielbergs filmsuccé - nu står dinosaurierna övergivna utanför Åstorp

Om Disney, vilda västern och till och med Dolly Parton förärats en egen nöjespark, varför skulle då dinosaurierna vara sämre?

Så resonerade troligen grundarna av Dinoland när man beslutade sig för att smälla upp en temapark med modeller av de väldiga djur som en gång regerade på jorden. Platsen blev Nyvång utanför Åstorp i Skåne.

Men temaparkens plats på tronen blev kortvarig.

Dinosaurierna, tillverkade av hönsnät, glasfiber och fogskum, ska först ha varit placerade i Konga. Här fick någon under 80-talet en idé om att liva upp ett alldeles för alldagligt skogsområde med dinosauriefigurer.

Blev aldrig någon hit

För att maximera upplevelsen placerades ett antal högtalare på strategiska platser genom vilka man kunde höra dinosaurievrålen eka mellan träden.

Någon skräcködlefeber blev det dock aldrig i Konga. Men den skulle snart drabba världen - när Steven Spielbergs film "Jurassic Park" kom 1993 exploderade dinosaurievurmen.

Aldrig har väl skolungdomar sugit i sig vetenskaplig historia med sådan frenesi. Måhända tyckte ägarna till Dinoland att det var läge att rida på den vågen - några år senare flyttades nämligen glasfiberfigurerna från Konga till Nyvång, till en plats invid en gammal slagghög, inte så långt från Åstorp.

Här var tanken att barnfamiljer skulle flanera omkring mellan urtidsdjuren i ett rus av skräckblandad förtjusning, här skulle barnfamiljer låta sig hänföras av de mer monstruösa aspekterna av moder jords historia. Men det lyfte aldrig.

– Även om dinosaurierna säkert var välgjorda var det lite billigt. Det var handskrivna skyltar och en vagn som entré. Men sommarland var väldigt poppis då och man trodde det skulle funka, säger fotografen Calle Bergendorf.

Kanske berodde det på en placering alltför långt från husvagnsstråken, kanske fanns inte den ekonomiska bärkraften eller kanske handlade det helt enkelt om att de omsorgsfullt formgivna figurerna saknade bett. Sommaren 2011 blev det ingen säsongsinvigning av Dinoland.

"Brukar själv åka förbi"

Under åren därefter har området drabbats av skadegörelse vilket fått markägare att tröttna. Det senaste budet var att dinosaurierna på Dinoland skulle få sin sista vila på en omärkt soptipp. Men, som sig bör när det gäller dessa mytospunna urdjur, även här är plastmonstrernas öde höljt i dunkel.

– Dinoland är en av de platser jag får mest frågor om. Det jag vet är att parkeringen framför används som uppställningsplats. Och jag brukar själv åka förbi då och då för att se om dinosaurierna finns kvar, säger Calle Bergendorf.

Enligt uppgifter ska de artificiella djuren sedan i somras vara borta, men enligt de som besökt platsen under hösten och vintern syns fortfarande en och annan fyrfota anakronism bland buskarna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!