Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nödropet från Danmark när svenskarna uteblir

Expressens reporter var i Danmark när beskedet kom.
Heidi Koch framför KobenhavnerenFoto: Privat
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Det är fortsatt stor förvirring kring gränsen mellan Sverige och Danmark.

Få svenskar vågar chansa och ta sig över sundet – och nu börjar de danska företagarna få nog.

– Vi blöder ekonomiskt, säger Linn Bertram, ägare av den anrika glassbutiken Brostraede Is.

På värdshuset Kobenhavneren i Helsingör hade man i helgen pyntat med svenska flaggor inför gränsöppningen, och frustrationen var stor när beskedet om att gränsen skulle fortsätta vara stängd kom. 

– Vi kände ”jippie!” när gränsen skulle öppnas, och sedan var förvirringen stor. Informationen har varit mycket dålig, samarbetet mellan myndigheterna och polisen också, det är under all kritik, säger ägaren Heidi Koch. 

På Kobenhavneren har man minskat sin omsättning med 80 procent under våren, och liksom många andra verksamheter i Helsingör är de beroende av svenska turister. 

– Svenskarna lägger mycket, mycket pengar i Helsingör varje år. De köper blommor och sprit, dricker öl... Ni är bra på det i Sverige, att ha det trevligt och äta lunch och så. Vi har inte samma kultur i Danmark, att man går ut och äter så tidigt på dagen, säger hon. 

– Många verksamheter kanske tvingas stänga ner nu, för att de inte klarar det. 

Linn Bertram äger Brostraede Is.Foto: Privat

”Går inte att överblicka de finansiella konsekvenserna” 

Linn Bertram tog i våras, tillsammans med sin mamma, över som ägare av den anrika glassbutiken Brostraede Is.  Även hon berättar om stora ekonomiska konsekvenser och stor besvikelse när svenskarna uteblir. 

– Vi såg fram emot att välkomna svenska turister hit i förra veckan, nu blev det inte så. Det är väldigt förvirrat. 

Linn Bertram tycker att det är märkligt att man valt att hålla gränsen stängd just mot Sverige, och att det har varit oklara besked angående vad som egentligen gäller för svenskar. 

– Vi fick veta att skåningarna inte skulle behöva testa sig, men sedan fick vi höra att de skulle det. Som jag förstår det är det svårare att få testa sig i Sverige om man inte har symptom, och då räcker det inte med att säga att svenskarna får komma in om de har negativa tester, eftersom att de inte har möjlighet att testa sig. Det blir för omständigt och för dyrt för dem, och då stannar de hemma.

Nu hoppas hon att situationen kommer att se annorlunda ut snart, då Brostraede Is endast har öppet på sommaren. 

– Detta är vår högsäsong, vi kan inte sälja glass på vintern. Vi och många andra i Helsingör blöder ekonomiskt. Det går ännu inte att överblicka de finansiella konsekvenser det här kommer att få. 

”Det är långt till nästa sommar” 

På rederiet Sundsbussarna, som vanligtvis trafikerar sträckan Helsingborg-Helsingör, har båtarna stått stilla hela våren.

 Inför helgen hade man gjort sig redo att äntligen få komma i gång igen, bunkrat upp med mat, anställt ny personal och fyllt på med bränsle. Men efter lördagen tvingades man återigen ställa in alla båtar. 

– Det var väldigt mycket förvirring, instruktionerna som polisen fått var att de skulle släppa in svenskarna om de bodde i Skåne, Halland eller Blekinge. Sedan ändrades den informationen plötsligt, och då fick svenskarna inte komma in, säger Geir Janson, delägare. 

Den danska regeringen har meddelat att de varje torsdag under sommaren kommer att se över beslutet, och Geir Jansen hoppas att det kommer att ändras under sommaren. 

– Det enda vi kan göra är att vänta. Vi är beroende av att kunna köra under sommaren, det är nu vi måste tjäna pengar. Det är långt till nästa sommar. 

Statsministern för en dialog 

Statsminister Stefan Löfven uttalade sig på tisdagsmorgonen i P4 Malmöhus i frågan, och berättade att de nordiska ländernas statsministrar just nu för en dialog om gränserna. 

– Öresundsregionen är otroligt viktig för Sverige, och att den fungerar bra, säger statsministern till P4, och fortsätter:

– Alla länder fattar sina beslut, det är bara att respektera det här beslutet, men samtidigt se till så att vi gör det här på ett sådant sätt att vi har lätt att återgå till det vi vill ha, ett starkt nordiskt samarbete.

Detta krävs för att resa in i Danmark:

Just nu släpps du in i landet om om ett av följande stämmer in på dig: 

Du kan bevisa att du är folkbokförd i en region där det finns färre än 20 smittade per 100 000 invånare. I nuläget är det bara Västerbottens region som har så låg smittspridning. 

Du kan bevisa att du är folkbokförd i en av grannregionerna Skåne, Halland eller Blekinge samt kan uppvisa ett negativt corona-test som är mindre än 72 timmar gammalt. 

Du kan bevisa äger ett sommarhus i Danmark. 

Du kan bevisa att du arbetar eller studerar i Danmark, eller ska resa in i et jobbärende. 

Du kan bevisa hälsa på en nära familjemedlem som är boende i Danmark. Det kan vara din partner, make/maka, ditt barn, din förälder, ditt syskon, din mor-eller-farförälder. Detta gäller även ingifta familjemedlemmar. 

 

Källa: Danska polisen

Kvällspostens team åker över nyöppnade gränsen